El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

No, no serà la zona blava

S’ha sabut fa molt poc que el govern local prepara la introducció d’un nou sistema de control d’aparcament. Pel que he llegit, no em queda clar (si n…

S’ha sabut fa molt poc que el govern local prepara la introducció d’un nou sistema de control d’aparcament. Pel que he llegit, no em queda clar (si no hi ha pagament ni sancions) com s’aconseguirà fer que els cotxes «roden» en les places disponibles. En tot cas, també m’he trobat amb moltes reaccions en el sentit de «el que li faltava al comerç del centre».

Són i (entenc que han sigut) comentaris descontextualitzats, perquè de veritat que no m’he pogut aclarir quines són les implicacions reals que tindrà la nova ordenança, ni quan s’implantarà. Ara bé, tot l’embolic m’ha recordat que, efectivament, ser comerciant no és fàcil. I no ho és, no perquè la hipotètica futura zona blava (o com siga el control que s’instal·le) «lleve facilitats» d’acudir a les tendes, sinó perquè la naturalesa de les compres ha canviat.

Els qui recordem perfectament quan es va construir el centre comercial d’Alçamora, recordem també la polèmica del moment. Allò va ser com un emblema del que passava a tots els sectors comercials. Les «cadenes» i franquícies (de supermercats, de roba, d’òptica, de complements...) imposaven el model de la «gran superfície». Allò va suposar el tancament, no només en Alcoi, de milers de tendes en tots llocs. Un exemple concret: l’any 1990 hi havia a tot el país un total de 101.968 establiments d’alimentació detallista. L’any 1998 només en quedaven 74.048.

I mentre apareixien centres comercials, superfícies i «malls» com a bolets, les tendes tancaven. Ara, efectes agreujants de la pandèmia a banda, tanquen també els centres comercials, el Corte Inglés està en una crisi permanent des de fa un temps i, fins i tot, les franquícies auncien retallades. I no, no són ni la zona blava ni la peatonalització del centre. La raó de que les botigues i tendes tanquen es diu Amazon, Aliexpress, o Wallapop (per dir-ne algunes només). Tot un negoci, molt lucratiu per a uns pocs, que ha suposat i seguirà suposant la destrucció de milers i milers de xicotets negocis.

Mireu què compreu i on, però intenteu no fer anàlisis simplistes de les coses.