El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Nous joguets més electrònics i noves formes de joc s'imposen. Tot a la Guia 3.0 d'AIJU

Cada vegada juguem més en casa i menys al carrer, i des d'AIJU fan una crida a la societat perquè el joc retorne als parcs. La Guia 3.0 també ens parla dels nous joguets electrònics, amb explicació per als pares perquè els coneguen i no tinguen por de la nova tecnologia amb què juguen els nostres fills. AIJU ens porta també dades per a recapacitar, com que tan sols el 5 per cent dels joguets poden ser utilitzats per xiquets amb discapacitat motora, visual i sonora.

L'Institut Tecnològic del Joguet, AIJU, ha presentat una nova edició de la seua Guia del Joguet. Ja són 28 anys en els quals AIJU ens ofereix aquest catàleg en què prova i analitza més de 100 joguets per a recomanar aquells que compleixen tots els requisits d'AIJU. S'analitzen paràmetres de qualitat i seguretat, s'estudia l'edat recomanada, els valors i atractiu que té per al xiquet, les aportacions que fa al desenvolupament infantil i fins i tot s'analitza la caixa i les instruccions.

A més enguany i com a novetat, s'ha utilitzat una eina per a mesurar com són d'utilitzables els joguets per a xiquets que tenen alguna discapacitat o diversitat funcional. Maria Costa, directora del departament d'investigació d'AIJU, dóna dades que no són massa encoratjadores: el 86 per cent dels joguets són accessibles per a xiquets amb una discapacitat auditiva, xifra que baixa al 44 per cent en el cas de discapacitat visual. Però per a xiquets que tinguen discapacitats motores tan sols el 21 per cent dels joguets estan al seu abast. I baixem fins a un esgarrifós 5 per cent en el cas de xiquets que tinguen les tres discapacitats simultàniament. Xifres que fan que des d'AIJU posen "el màxim esforç i el màxim interés perquè les empreses augmente la usabilitat dels seus productes". Missatge que també agafa el conseller d'economia Rafa Climent, qui diu que "any rere any la guia parla de molta inclusivitat, i és important no deixar-se a ningú en la cuneta".

Presentació de la Guia del Joguet 3.0

 

Molt més que un catàleg. Investigacions sobre nous jocs i nous joguets

 

Però aquesta Guia no és tan sols un catàleg de joguets. Serveix també perquè cada any AIJU faça un estudi de la realitat i actualitat del món del joc, i responga a dubtes que els fan arribar els pares. Així, enguany hi ha un interessant estudi sobre els nous joguets actuals, amb la presència de la tecnologia. Pablo Busó, responsable d'investigació, explica que "hi ha un sentiment de por al canvi per part dels pares, però per als xiquets és una cosa molt normal: han nascut amb aquests joguets i aquesta nova forma de jugar. És la mateixa por que tenien els que ara són avis". Segons les dades arreplegades per AIJU, els pares consideren que més de la meitat dels joguets que reben els seus xiquets en l'últim any, el 52 per cent, tenien algun component tecnològic. D'ells, la meitat eren de tecnologia avançada, com realitat augmentada o intel·ligència artificial. Però Busó recorda que "no és important la tecnologia, sinó el valor del joguet i com l'ensenyem a jugar en ell".

La l.udoteca d'AIJU, on els xiquets juguen

I una altra investigació que també serveix per a fer una crida d'atenció és sobre les noves formes de jugar, on es nota un clar canvi respecte al lloc de joc. Mentre que els pares asseguren que passaven al carrer el 43 per cent del temps de joc, els seus fills ho fan el 14 per cent del temps. Busó diu que "ha crescut el joc en casa i dins de parcs infantils. Però si els preguntes als xiquets, ells volen jugar en l'exterior. Però com a societat, estem limitant el seu espai de joc. Vas pels carrers i parcs, i està prohibit jugar a la pilota o anar en bici. Però el joc i el joguet és un dret reconegut per a tots els xiquets. Com a societat hem de fer que siga d'ús compartit i que estiga ben vist".

En aquest sentit, el conseller d'economia Rafa Climent aposta pels "valors com la cooperació, hem de deixar de costat l'individualisme pur i dur. Vivim en un col·lectiu i cal fer les coses conjuntament perquè eixe col·lectiu puga avançar"


La Guia en xifres

 

Què ens ofereix la Guia AIJU 3.0? Doncs s'ha treballat amb 34 grups d'empreses i fabricants, que han aportat un total de 135 productes., De tots ells tan sols s'han descartat 8, i la resta, 127, són els que apareixen a la Guia. Per a provar els joguets han participat 100 famílies, 10 escoles infantils i 13 ludoteques de tota Espanya. En el procés també han participat 75 experts en seguretat, joc i educació. Els xiquets han usat cada joguet almenys 100 hores en un entorn lliure, per tal d'assegurar-se, com explica Maria Costa, que el xiquet juga i no sols manipula l'objecte.

S'han fet un total de 200.000 exemplars en paper que es repartiran per col·legis, ajuntaments i tendes de joguets de tota Espanya. A més a més es pot consultar la guia en Internet.

La presentació de la Guia atrau empresaris, autoritats i molts mitjans de comunicació

Pel que fa al sector del joguet, Rafa Climent diu que l'any passat es facturaren en exportacions 194 milions d'euros. Tres quartes parts de la fabricació es concentren en la comarca joguetera entre Ibi, Tibi, Castalla, Onil i Biar, on es genera una ocupació directa de 1.700 persones, "més l'efecte d'arrossegament en l'economia de la zona, amb empreses del sector químic, plàstic, mecànics, metàl·lics, paper o arts gràfiques". Això sí, Rafa Climent, arran la investigació sobre l'increment de joguets electrònics, diu que "el joguet alacantí és un joguet tradicional no electrònic, i el sector ha d'adaptar-se, amb més component tecnològic perquè hi ha una demanda social. La solució implica apostar per la qualitat, el valor afegit i l'adaptabilitat al canvi del gust de les persones consumidores".


I molt més

 

La guia 3.0 d'AIJU ens porta moltes més sorpreses que cal descobrir, com un divertit canal de YouTube, o com ensenyar als teus fills a fer un holograma de la mascota d'AIJU tan vistós com aquest del vídeo: