El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Nova causa penal contra els antics administradors de Luxender, la promotora de Serelles a Alcoi

Part de la urbanització inacabada a Serelles
Ara són 4 persones i 3 empreses les implicades en una trama per a evitar pagar part de la urbanització de Serelles i una important quantitat en impostos

En aquesta ocasió la causa és contra 4 persones i 3 empreses, totes vinculades a Luxender d'alguna o altra manera. El jutge mercantil que porta el concurs de Luxender parla d'una "operació d'extraordinària complexitat però al mateix temps certament enginyosa" que no va tirar endavant perquè els acusats es van relaxar, en pensar abans de temps que ho havien aconseguit.

El jutjat mercantil que porta el concurs de la promotora alcoiana Luxender, encarregada de la mitja-construcció de la urbanització de Serelles, ha detectat més indicis de delictes en el transcurs del concurs, i ho ha traslladat al jutjat d'instrucció perquè ho investigue per la via penal. No és la primera vegada que el jutge que porta el concurs veu indicis de delictes, i en 2016 ja va acusar de prevaricació i alçament de béns a dos dels exadministradors de Luxender. Ara amplia les responsabilitats penals a 4 persones i 3 empreses; i no sols pels delictes d'alçament de béns i prevaricació, sinó també per falsedat documental, insolvència punible, estafa en grau de temptativa i delicte contra la hisenda pública també en grau de temptativa.

En un llarg escrit, el titular del Mercantil 2 d'Alacant explica que el propietari de Luxender va utilitzar un entramat de tres empreses, totes vinculades a ell, per a intentar traslladar actius d'una a altra amb un 'crèdit contra la massa' de 24 milions d'euros, i utilitzant uns termes i moviments que el permetria estalviar-se impostos per valor de més de cent mil euros. Però a més dels moviments aparentment fraudulents, el valor real del crèdit era de 3,8 milions i no de 24. El jutge del mercantil parla d'una "operació d'extraordinària complexitat però al mateix temps certament enginyosa", amb un "hàbil maneig de la Llei Concursal", amb l'únic objectiu d'estalviar-se milions d'euros en la construcció de la urbanització de Serelles, i del corresponent pagament d'impostos.

El que no sap amb claredat el jutge és si tota aquesta estratègia amb ànim fraudulent va començar abans o després d'interrompre les obres a Serelles. Però sí que explica que en determinat moment del procés els autors consideraren que estava fet perquè ningú impugnava res, i es van relaxar. Però els 'crèdits contra la massa' tenen un procés diferent, i la relaxació va conduir a errors que han permés al jutge detectar les irregularitats.

El jutge també recorda en l'escrit que ja quasi s'han complit 10 anys des que començara el concurs de la promotora Luxender i reconeix que ha necessitat molt de temps per a "conéixer els fets i inclús comprendre l'abast". I per tal d'evitar la prescripció dels fets, trasllada la possible comissió dels delictes al jutjat d'instrucció.