El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Novetats per al curs escolar 20/21: aquests són els cursos amb obligatorietat d'assistència presencial

L'IES Pare Vitòria, un dels instituts d'Alcoi / AM

Els centres demanaran dades de contacte (telèfon i correu electrònic) el primer dia de classe per si la situació torna a ser més restrictiva i hi ha algun tipus de confinament.

El curs 2020/2021 serà un dels més atípics a causa de les adaptacions per la Covid-19. Fins que no es trobe una solució definitiva, ningú pot garantir un escenari concret. Des de l'Associació de directors de Secundària asseguren que tindran obligatorietat de classes presencials 1r d'ESO, FP Bàsica, el Programa de Millora de l'Aprenentatge i el Rendiment (PMAR) de 3r d'ESO, el programa de reforç de 4t d'ESO i el programa d'Aula compartida. La gran majoria són els programes de diversificació.

En un segon nivell està 2n d'ESO i 2n de Batxillerat. Aquests cursos tenen prioritat però no obligatorietat per ocupar presencialment les aules. La situació en els pròxims mesos és incerta i estudien prioritzar en funció de les necessitats.

Conciliació familiar


Segons Toni González, president de l'Associació de Directors i directores d'IES del País Valencià (ADIES-PV), les famílies i distints col·lectius aposten per evitar que els seus fills acudisquen de vesprada als centres. També demanen que acudisquen tots els dies, malgrat que siga menys hores. 

Aquestes reivindicacions i propostes tenen un fi comú: millorar la conciliació familiar. Els grups que tenen més possibilitats d'anar de vesprada són els cursos de batxillerat, amb joves amb edats entre els 16 i 18 anys. Per als centres que només ofereixen docència de matí és complicat obrir de vesprada perquè caldria contractar més personal (per exemple conserges) i més professorat. González assegura que "aixó no és tan fàcil".

La postura dels directors dels centres

El president d'ADIES-PV, qui també és director de l'IES Pare Vitòria, aposta per "intentar la màxima presencialitat" i que "cada centre decidisca el seu funcionament" d'acord amb les possibilitats d'infraestructures, professorat, etc.

Els IES tenen propostes sobre com gestionar els alumnes, la docència i les aules. Una de les propostes és fer la meitat d'horari de forma presencial acudint tots els dies a classe, com volen les famílies. L'altra meitat d'hores serviria perquè cada alumne fera els deures i les seues tasques a casa.

Per tal de desdoblar i crear més grups, Conselleria ha contractat uns 1.000 professors més per al curs 2020/2021 en tot el territori valencià, segon ha informat Toni González. A aquests cal afegir que en setembre obriran uns 60 cicles formatius nous, que implicarà la contractació d'uns 105 professors més.

Primeres hores de la tornada als 'coles' i instituts

Segons ha informat González, els centres organitzaran entrades escalonades als matins per evitar aglomeracions d'escolars i familiars.

Una altra de les mesures i accions que farà el professorat serà el de demanar telèfon de contacte o email per si es torna a un escenari més restrictiu, un confinament per zones o un confinament total a causa de la Covid-19.