El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Objectiu de la nova campanya de la grip: vacunar al 55 per cent dels majors de 65 anys

José Fenollar presenta la campanya actual de la Grip. A l'esquerra de la imatge Begoña Jover, directora d'infermeria; i Rafael Vázquez, director d'Atenció Primària.

L'Alcoià i El Comtat disposen de 21.600 vacunes per a l'actual campanya, que comença aquest mateix 22 d'octubre. Ja es pot demanar cita als diferents centres de salut, o aprofitar una visita per a demanar que et posen la vacuna. Enguany s'incrementa la càrrega de treball de les infermeres per aconseguir incrementar els totals de persones vacunades.

L'any passat a les nostres comarques, 40 persones ingressaren a l'Hospital amb complicacions derivades de la grip, i 3 d'elles acabaren morint. A tota la Comunitat Valenciana la grip se'n va endur un total de 314 persones. Per això cada any es fan campanyes de conscienciació i informació sobre la vacunació de la grip, possible per a tota persona però sobretot necessària, per als grups de risc.

Però els resultats pel que fa al total de vacunats "no són els que ens agradarien que foren", explica José Fenollar, director del departament de salut. I un dels grups que més preocupa són els majors de 65 anys (un incís: enguany s'ha incrementat l'edat per a incloure la gent major en el grup de risc, i ha passat de 60 a 65 anys). Segons explica Fenollar, en la passada campanya es vacunaren tan sols la meitat dels majors de 65 anys, un 51 per cent. Una xifra que baixa encara més a Alcoi, on la mitjana ni tan sols arriba a eixe 50 per cent. Per centres de salut, al de la Plaça es vacunaren el 32 per cent, a la Fàbrica el 39 per cent i a la Bassa el 43 per cent. Per això enguany l'objectiu és aconseguir apujar aquesta xifra fins al 55 per cent.

Pel que fa al personal sanitari, Fenollar reconeix que en els últims anys sí que ha incrementat el percentatge de persones que es vacunen i en l'anterior temporada aconseguiren un 54 per cent, per damunt del 49 per cent de la Comunitat Valenciana. Enguany l'objectiu és no baixar del 51 per cent. I per altra banda estan les embarassades, amb un 54 per cent vacunades l'any passat. ja per damunt de l'objectiu establert per a enguany, el 45 per cent. Per cert, que Fenollar recorda que les embarassades poden vacunar-se en qualsevol trimestre de l'embaràs.

Així, comença aquest 22 d'octubre una nova campanya de vacunació. I per aconseguir aquest increment en les xifres de vacunació, a més de les campanyes habituals, s'ha demanat a les infermeres que incrementen temporalment la seua càrrega de treball. Es duplicarà el nombre de persones a vacunar en els torns previstos, i es procurarà una captació activa, és a dir, aprofitar la visita al centre de salut per a cures o tractaments, per posar en eixe moment la vacuna, tant a usuaris com als seus acompanyants o cuidadors. Perquè des de l'àrea de salut recorden la importància de vacunar-se tant a grups de risc (menors, dones embarassades, majors i persones amb malalties cròniques) com aquells que estan en contacte diari amb grups de risc (personal sanitari, familiars, cuidadors, etc.)

Per a la campanya d'enguany es destinen a les nostres comarques un total de 21.600 vacunes. Són menys que l'any passat, quan arribaren 22.500, però al final de la campanya es tornaren 1.621 sense utilitzar. Pel que fa a reaccions adverses a la vacuna, l'any passat es detectaren 25 en tot el territori valencià.