El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotóns, veí d'Alcoi

Jaume Brotóns

Ofensiva dels poders fáctics amb l’objetiu de involucionar en el sistema democràtic

Recorden vostès allò dels "Poders fàctics durant la Transició". En uns moments durs per la desestabilització que produïen els assassinats d'ETA, i el…

Recorden vostès allò dels "Poders fàctics durant la Transició". En uns moments durs per la desestabilització que produïen els assassinats d'ETA, i els moviments de diversos sectors, polítics, de mitjans de comunicació, el soroll de "sabres", etc., feien perillar el procés de democràtic. L'expressió més contunden va ser l'intent de cop d'Estat de l'23F.

Avui podriem dir que el país es troba en una situació política força complicada, a més aparellada amb a l'crisi saniaria i econòmica derivada de la Covid-19. Davant una situació sanitària difícil, la falta de inversió de la última década eu a deixat clar i després les conseqüències econòmiques d'un país que descansa la seva economia principalment en sectors vulnerables com el sector serveis -turisme, restauració etc- i no sobre estructures econòmiques de primer valor - com la investigació. la indústria, l'economia sostenible i la transició ecològica, a més del sector de serveis socials-.

Doncs bé a tot això es suma una situació política de les mes complicades que ha tingut el país durant aquests úlimos quaranta-cincs anys. La acaparició dels centres de Poder de certes famílies que copen la judicatura, l’exercit, el empresariat i que formen part de la classe política hereva de l'franquisme- propietaris al mateix moment dels grans mitjans de comunicació, que han desencadenat tota una ofensiva per derrivar al primer Govern de coalició- en la qual formen part per primera vegada membres de l'esquerra, entesa com qual la que defensa un discurs social i polític molt diferent a l'elit política que ens ha governat durant aquestes últimes dècades. Aquesta nova classe política, sorgida sobretot en el M15, no és amaga a l'parlar de corrupció, d'República, de drets socials i laborals enfront de el "establesiment", enfront de la casta de poder que ha gobernat a Espanya lal menys durant els últims dos segles.

Però a més a tot això incideix la postura presa per la judicatura, obertament copada en els seus Alts tribunals, emetent sentències com si fossin tribunals inquisitorials. Si hi afegim la situació creada a Catalunya, després de l'1-0, i de l'avanç de l'independentisme- amb presos i exiliats polítics-, i amb un País Basc, que tot i que sense terrorisme, exigeix ??una relació amb l'Estat de "tu a tú", és a dir amb problemes territorials complicats per resoldre.

Podem anar suman l'aparició de l'extrema dreta en el planol polític i parlamentari, com a tercera força política, amb un discurs agressiu,  xenófob i populista que arranca molts vots de la classe treballadora, barrejant els problemes socials, laborals i de precarietat de les classes més baixes del sistema i fent que el seu discurs cali.

Un Govern de coalició, amb ideologíes molt diferents, davant d'un PSOE débil i que els seus líders, reivindiquen el pasat recien emparant-se en el pacte constitucional i la defensa de la Monarquía parlamentària, institució de la Constiución de l'78 no ratificada per els ciutadans, i que avui després de tot el que s'està sabent sobre el Rei emèrit i algunes actuacions de l'actual Rei- que sabia des de fa temps de les actuacions del seu pare-, discurs del 3 d’octubre davant el procés i declinat cap a les postures més reaccionàries de l'Estat i deixant de banda la seva deguda neutralitat, provoncan ell mateix, una crisi en una institució, que més aviat que tar i davant el desarrelament de les noves generacions, tindrà difícil el seu manteniment.

Un Govern atacat per tots els flancs, que s'havia proposat derogar la Reforma laboral de PP, la Llei Moradaza, aprovar la Eutanasia, la Nova llei de MH, el reconeixement de nous drets socials i individuals, el canvi de sistema econòmic espanyol, tendent a un país més abocat als nous temps, -transició ecològica, cures socials, promoció de la ciència i la innnovació etc.

Pero per a dur a terme un projecte progresista, fa falta la reacció de molta gent sensibilitzada, al carré i a les Reds, per exigir a la clase política que governa, per una banda ser valenta i afrontar tots els canvits que necesita el país, per un altra parrar-li els peus a tot lo reaccionari de l’Estat i a la extrema dreta envalentonada, per poder tirar endavant. Son moments molt complicats i sols la implicació de la gent, del ciutada de a peu, pot fer que les coses vagen per el camí de un canvit históric a l’Estat espanyol.


JAUME BROTÓNS vei d’Alcoi.