El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ontinyent acull la signatura fundacional de l’associació Pueblos de la Pólvora

La signatura ha tingut lloc a la Societat de Festers d'Ontinyent.
  • La roda de premsa ha comptat amb la presència dels diputats autonòmics Felipe Carrasco i Jesús Pla, el diputat provincial Joan Sanchis i els alcaldes d’Ontinyent i Almansa, Jorge Rodríguez i Javier Sánchez.
  • L’acte ha conclòs amb la intervenció de Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, qui ha recordat que “en aquest moment devíem estar veient l’Entrà Infantil i preparant-nos per a gaudir de l’Entrà".

Aquest divendres, 20 d’agost, representants dels cinc municipis que conformen l’associació Pueblos de la Pólvora s’han reunit al saló d’actes de la Societat de Festers d’Ontinyent per a signar l’acta fundacional amb la qual naix oficialmente aquesta associació.

Amb els agraïments de Vicent Pla, president de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’agonia, als assistents de les diferents institucions donava inici aquest encontre amb el qual ha quedat constituïda l’associació Pueblos de la Pólvora.

A banda dels representants de les institucions festeres dels cinc municipis fundadors (Ontinyent, Caudet, Yecla, Almansa i Elda), la roda de premsa ha comptat amb la presència dels diputats autonòmics Felipe Carrasco i Jesús Pla, el diputat provincial Joan Sanchis i els alcaldes d’Ontinyent i Almansa, Jorge Rodríguez i Javier Sánchez.

Segons ha explicat José Francisco Puche, president de l’Asociación de Mayordomos de Yecla i president de l’associació Pueblos de la Pólvora, “fa set anys que una sèrie de poblacions vam començar a preocupar-nos pel descens dels actes de disparament emmarcats en les festes patronals, tant de Moros i Cristians com d’altres festivitats que compten amb trets d’arcabusseria. L’ús de la pólvora negra és el nexe d’unió entre les nostres festes, i per això les problemàtiques derivades d’aquesta ens afecta a tots”.

Respecte dels fins de Pueblos de la Pólvora, el seu president ha fet referència a l’article 3 dels estatuts d’aquesta associació:

  • La preservació i formació dels actes de trets d’arcabusseria amb pólvora negra o similars en el marc de les celebracions festives de caràcter patronal o local i les recreacions històriques.
  • La defensa i difusió del caràcter patrimonial (històric, cultural i identitari) dels anomenats actes de disparaments d’arcabusseria i l’establiment de les mesures i disposicions necessàries per a la seua adequada protecció i coneixement.

Al seu torn de paraula, Vicent Pla, president de Festers de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia, ha destacat que “ací a Ontinyent, dels quatre actes d’arcabusseria que tenim, tres han estat declarats Bé d’Interés Cultural Immaterial, per la qual cosa considerem que aquests actes mereixen un especial respecte i protecció”. Els actes declarats Bé d’Interés Cultural Immaterial són les Ambaixades (mora i cristiana) i la Baixà del Crist.

L’acte ha conclòs amb la intervenció de Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, qui ha recordat que “en aquest moment devíem estar veient l’Entrà Infantil i preparant-nos per a gaudir de l’Entrà, aquesta vesprada, i de la Mora, a la nit. Ja que no podem gaudir d’això, almenys estar la ciutat d’acollida i de celebració d’aquest esdeveniment és per a nosaltres un orgull. Aquest acte és un pas endavant en la defensa del nostre patrimoni”.