El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ontinyent tindrà un nou Pla Local de Residus

Votació del nou Pla en el Ple de l'Ajuntament d'Ontinyent
  • Es faran campanyes de sensibilització i es crearà la figura dels educadors i educadores ambientals
  • Compromís per Ontinyent insta a acordar el seu encaix dins la Mancomunitat

Des de l'Ajuntament d'Ontinyent es faran campanyes de sensibilització i informació i es crearà la figura dels educadors i educadores ambientals amb l'objectiu de conscienciar a la població.

Aquest dimecres es va celebrar el Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent en el que es va aprovar el nou Pla Local de Residus 2021-2026. El nou programa destaca per la implantació del sistema de recollida a domicili de tota classe de residus -vidre, plàstic i cartró entre altres- per tot el nucli urbà.

Amb la finalitat d’implicar a la població en aquest canvi de recollida, l’Ajuntament ha implantat dos sistemes. Per una banda, es faran campanyes de sensibilització i informació que aniran destinades al comerç, les empreses i a la ciutadania amb l’objectiu d’assessor-los sobre les pràctiques en matèria de gestió de residus. I, per altre costat, també es crearà la figura dels educadors i educadores ambientals per a facilitar la implantació del nou sistema de recollides.

Des de la Regidoria de Sostenibilitat, expliquen que “la separació des de casa afavoreix la millora de la recollida selectiva en percentatges molt alts, però també exigeix de corresponsabilitat, és molt important que la ciutadania prenga consciencia del cost ambiental, econòmic i social que comporta la gestió dels residus que generem”.

Cal assenyalar que la normativa autonòmica i estatal obliguen a assolir una mitjana de recollida selectiva del 55% a l’any 2025, un 60% per al 2030 i del 65% per al 2035. Amb l’aprovació d’aquest pla, Ontinyent obri un període d'adaptació progressiu fins la tardor de 2023, quan entrarà plenament en funcionament, amb l’objectiu que tres anys després, en 2026, es puguen estar tractant el 70% dels residus de manera separada, superant així l’establert per la normativa.

Des del grup Compromís per Ontinyent, qui va votar a favor pel nou Pla de Residus, insten a acordar el seu encaix dins la Mancomunitat, ja que, com explicava la portaveu adjunta Paloma Alberola, “encarar aquest nou contracte col·laborant amb la resta de municipis de la Vall d'Albaida pot ser més beneficiós per economia d'escala i abaratir el cost del servei per a la ciutadania d'Ontinyent". D’aquesta manera es podria pal·liar l’augment en l’apartat econòmic que implica el nou Pla a conseqüència que el sistema de gestió de residus necessita actuacions més ambicioses.

Tot i que des de Compromís explicaven que el sistema mancomunat actual no ha encaixat per complet amb el model d'Ontinyent, senyalen que actualment l'actitud de la Mancomunitat ha canviat, i el govern municipal sap que existeix una clara predisposició des de l'àrea de Medi Ambient. Per això, Alberola sentenciava que “una nova prestació mancomunada del servei pot ser una bona fórmula per a abaratir el servei gràcies a l'economia d'escala, i és l'obligació del govern municipal contemplar totes les vies que puguen millorar el servei, també en relació amb el seu cost”.