El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Fran Mollà, Mestre d'Educació Física

Fran Mollà

Orlando Ortega contra la història

L’atleta ontinyentí d’adopció afronta el gran repte de repetir medalla a uns Jocs Olímpics.

Orlando Ortega ha fixat com a gran objectiu per aquest any 2021 aconseguir una altra medalla olímpica a Tokio, en la prova dels 110 tanques. Un fet que el faria passar a la història com un dels pocs atletes que ha aconseguit dues medalles olímpiques en eixa prova, el que és una mostra de la dificultat de la mateixa.

En els 120 anys d’història olímpica (fins Rio 2016) i després de 28 olimpíades, només 12 atletes han sigut capaços de guanyar dues medalles olímpiques en la distància. Cap ho ha pogut aconseguir en tres ocasions. Dins d’eixa història olímpica podríem diferenciar dues etapes. La primera fins a Mèxic ‘68 i la segona fins a Rio ‘16, l'última olimpíada en disputar-se.

Així, en la primera etapa el sud-africà Sydney Atkinson fou el primer en aconseguir la fita de les dos medalles, amb el segon lloc a París ‘24 i l’or a Amsterdam ‘28.

El britànic Donald Finlay feia tercer a Los Angeles ‘32 i segon a Berlin ‘36. Tres americans el seguiren: Jack Davis (segon a Helsinki ‘52 i Melbourne 56), Lee Calhoun (primer a Melbourne ‘56 i Roma ‘60) i Haynes Jones (tercer a Roma ‘60 i primer a Tokio ‘64).

Per a mi, i la vista de les  marques aconseguides, les millores tècniques com el cronometratge elèctric, i l’aparició de més països i més atletes participants, a partir de Mèxic ‘68 es produeix un salt qualitatiu en la prova, sense desmerèixer tot el que havien fet fins el moment tots els atletes.

El francés Guy Drut és el primer d’aquesta segona etapa amb els segons llocs a Munich ‘72 i Montreal ‘76, seguit pel cubà Alejandro Casañas, segon a Montreal ‘76 i Moscú ‘80. L’estadounidenc Roger Kingdom aconseguia el doble triomf olímpic (l’únic que ho ha aconseguit junt a Lee Calhoun) a Los Angeles ‘84 i Seul ‘88.

El també americà Marc Crear feia segon a Atlanta ‘96 i tercer a Sydney ‘00, mentre que el seu compatriota Terrence Trammell aconseguia dos argents a Sydney ‘00 i Atenes ‘04. L’últim a aconseguir el doblet olímpic va ser el cubà Anier Garcia, amb l’or a Sydney ‘00 i el bronze a Atenes ‘04. Tots els atletes anomenats aconseguiren les medalles en olimpíades consecutives.

Tots, excepte l’americà Willie Davenport, el qual aconseguia ser campió olímpic a Mèxic ‘68 i pujava al tercer lloc del pòdium a Montreal ‘76, huit anys després de la primera medalla.

2 atletes han baixat de 13 segons

Però si el que hem explicat abans no és mostra suficient de la complexitat de la prova dels 110 metres tanques, es pot buscar una altra dada que no fa sinó ratificar l’enorme dificultat de córrer amb obstacles. Dels 19 atletes que en tota la història han aconseguit baixar dels 13 segons, només 2, Terrence Trammell i Marc Crear, han doblat medalla. I de tots ells, set no han aconseguit mai cap medalla olímpica.

Destaca el cas de Ronaldo Nehemiah (USA), el qual va batre en tres ocasions el rècord del món i que, amb 12’’93 ocupa el sisè lloc al ranking mundial de tots els temps.

Orlando, per tant, té davant seu un repte majúscul. Un repte a l’abast d’uns pocs en la història de la prova. Una prova que demana estar al cent per cent el dia X a l’hora H i, també, tindre eixa miqueta de sort que, si bé no ajuda, sí que pot evitar situacions com les que Ortega va patir al mundial de Doha.

  • Si Orlando aconsegueix medalla olímpica a Tòquio, es convertirà en un dels pocs atletes que han aconseguit dos metalls als Jocs Olímpics