El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ortiz no es deixa vore a Alcoi pel sobrecost de les obres del Teatre Calderón

La premsa espera a les portes del jutjat a Ortiz, però no s'ha presentat/AM
L'empresari alacantí no ha declarat al jutjat d'Alcoi i ha enviat un apoderat. El jutge el tornarà a citar

L'empresari Enrique Ortiz estava aquest dilluns 25 de gener citat a declarar en el jutjat número 2 d'Alcoi, però no ha aparegut. Segons fonts consultades per Aramultimèdia, ha enviat un representant a declarar, però el jutge no l'ha admés, així que previsiblement siga citat de nou a declarar en els pròxims dies. Qui si ha declarat hui, durant vora tres hores, ha sigut l'arquitecte de les obres.

El jutjat número 2 d'Alcoi porta la instrucció del cas dels sobrecostos del Teatre Calderón, i havia citat per a aquest dilluns 25 de gener a l'empresari Enrique Ortiz. Però no ha aparegut. Segons ha pogut saber Aramultimèdia, l'empresari alacantí ha delegat en un representat, però tot indica que la citació era a ell personalment, així que el jutge no ha admés al representant i previsiblement citarà de nou a Ortiz.

Tot i això, les declaracions sí que han començat hui al jutjat. L'arquitecte encarregat de les obres del teatre Calderón ha declarat al llarg de tres hores davant el jutge. Demà també hi ha tècnics citats a declarar, i dijous 28 de gener testificaran el pèrit judicial i el pèrit de l'Ajuntament. Tracten d'aclarir si Ortiz va facturar obres que no va executar, ja que el pressupost inicial es va multiplicar per 6 a la seua finalització.

Ortiz s'enfronta als delictes d'estafa i falsedat documental. Els sobrecostos i irregularitats en les obres del teatre Calderón estan valorats, segons informes pericials, en més de dos milions d'euros. Però la querella que ara es processa es refereix a la xifra concreta de 164.302 euros, per tal d'ajustar-se a la qualificació d'estafa.

No és l'únic procediment en marxa. El Tribunal de Comptes té oberta altra investigació per esclarir si els responsables d'aprovar aquesta despesa extra tenen alguna responsabilitat. I és ahí on podria declarar l'ex alcalde Jordi Sedano i dos dels seus regidors. I és que la reforma i ampliació del Teatre Calderón, adjudicada en 2001 per 1,6 milions d'euros, va costar realment 12 milions.

La inauguració va tenir lloc al març de 2007 i al desembre de 2008 Sedano va aprovar el pagament d'una certificació de 2.141.000 euros per a atendre al desfasament pressupostari.