El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Paco Aura (entrevista inèdita): "En arribar a Mauthausen en un vagó ple d'excrements i escoltar els gossos vam saber que allò no era bo"

Fou el primer dia dels 4 anys que va passar en aquell infern que mai oblidaria.

Paco Aura serà soterrat aquest dimecres a les 11:45 en el cemeniti d'Alcoi.

Rescatem el testimoni de l'últim valencià que va sobreviure el camp de concentració de Mauthauseni que va faltar divendres a Alcoi. Paco Aura narra en una entrevista inèdita què va sentir en arribar a l'infern.

Paco Aura va concedir als historiadors Paco Blai i Àngel Beneito, i al periodista Natxo Lara una entrevista de la qual va eixir l'últim llibre sobre el supervivent als camps nazi. Aura explica en aquest document inèdit què va sentir i viure després de dies de viatge en un tren ple d'homes que, en teoria anaven a treballar a centre-Europa. Sense menjar i sense poder fer les seues necessitats, van arribar en un estat lamentable i amb el vagó convertit en una caixa d'excrements.

En aturar-se el tren, al cap de pocs segons van intuir el que els esperava. Els primers sorolls foren gossos i crits en alemany. I una costera que van pujar a la carrera i que acabava amb una porta on es podia llegir: "Mauthausen". Fou el primer dia dels 4 anys que va passar en aquell infern que mai oblidaria.

Paco Aura serà soterrat aquest dimecres a les 11:45 en el cementiri d'Alcoi.