El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Paco Aura serà homenatjat a través d'una exposició i de la reedició al castellà de la seua biografia

Paco Aura, durant la inauguració del pont que a Alcoi porta el seu nom.

Francisco Aura Boronat, últim supervivent valencià dels camps de concentració nazis, va faltar el passat 27 de novembre a l’edat de 99.

L'alcoià deportat a Mauthausen Francisco Aura Boronat rebrà un homenatge a títol pòstum el proper dijous, dia 27 de desembre, a les 19 h en el Saló de Plens de l'Ajuntament d'Alcoi. Els actes, als quals està previst que hi assistisca el President de la Generalitat, Ximo Puig, consistiran en la inauguració d’una exposició de caràcter didàctic sobre la vida de Paco Aura. A més, es presentarà la seua biografia titulada 'Francisco Aura Boronat: resistència y dignidad frente a la desmemoria', i de la qual són autors els historiadors Àngel Beneito i Paco Blay, i el periodista Natxo Lara.

Ja que Paco Aura haguera complit 100 anys el pròxim 30 de desembre, des del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) s'estava preparant un reconeixement per a commemorar l’avinentesa. A pesar del decés del 'senyor Paco', com era conegut pels seus paisans, tant l’Ajuntament d'Alcoi com el CAEHA han decidit tirar endavant els actes prevists, com una mena d’homenatge pòstum.

L'exposició en honor a Aura farà un recorregut des de la seua infància i joventut a Alcoi, passant per la seua participació en la guerra civil i l’exili a França, fins al seu pas pels camps de concentració i extermini nazis. Completa l’exposició el llistat dels 24 deportats alcoians. L’exposició estarà ubicada durant unes setmanes en el vestíbul de l’Ajuntament.

L’objectiu de la mostra, segons l'historiador Àngel Beneito, "és que estiga disponible per als centres educatius que ho sol·liciten, perquè els mestres i professors la puguen utilitzar per als temes de memòria històrica o com a símbol d’una època de fanatisme, crueltat i intolerància”.

Quant a la biografia, cal recordar que ja fou publicada en valencià en 2012, i que després d'haver-se esgotat ara es reedita en llengua castellana. El llibre 'Francisco Aura Boronat: resistència y dignidad frente a la desmemoria' arreplega la trajectòria vital d'Aura, contada en molts moments per ell mateix. Els tres autors també han recopilat nombrosos articles que va publicar Aura en premsa, així com registres de la seua participació en desenes d’actes en defensa de la memòria històrica.