El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Pagos i Santiago Paya, dos zones industrials viables a Alcoi

L'alcalde Toni Francés, amb el plànol de Pagos/AM
L'alcalde d'Alcoi Toni Francés presenta un estudi geotècnic de la UPV que avala que es poden implantar zones industrials en les dos àrees

Un estudi geològic fet per la Universitat Politècnica de València confirma que les zones industrials a Santiago Payá i Pagos són viables i compatibles amb el futur Pla General d'Ordenació Urbana. Tan sols una zona de Santiago Payá, vora el 15 per cent del terreny, s'ha catalogat com a zona d'alt risc i no entrarà dins el projecte d'urbanització industrial. L'alcalde d'Alcoi Toni Francés confia que, amb aquest estudi, es puga posar en marxa ja l'exposició pública del Pla general d'Ordenació Urbana.

L'ampliació del polígon Santiago Payá i l'adequació de Pagos com a zona industrial són viables i compatibles amb el Pla General d'Ordenació Urbana d'Alcoi que ara està en marxa. Així ho ha dit l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, després de presentar un estudi geològic fet per la Universitat Politècnica de València, i que ha estudiat els riscos d'aquestes zones. Toni Francés considera que "per a ser rigorosos i que el PGOU siga viable, hem de tindre totes les dades, i per això aquest estudi geològic, que, tot i que sembla una cosa lògica, no s'havia fet mai. Així, si diem que va una zona industrial, és per què es pot, i no per què pintem en un plànol que és zona industrial".

I amb aquest estudi, l'aposta del consistori per la zona de Pagos com a futur parc tecnològic d'Alcoi és més forta. Toni Francés assegura que "és una zona d'alt valor paisatgístic i la carta de presentació d'Alcoi". Tot i això, açò no suposarà previsiblement cap canvi en la intenció de La Espanyola d'implantar-se en La Canal, ja que segons Toni Francés, "és una situació diferent. Els tribunals a dia de hui han confirmat la viabilitat del projecte (de la Canal). Ara estem a l'espera del resultat del recurs, i si és favorable a l'empresa, el projecte continuarà endavant".

L'estudi geotècnic fet per la UPV ha inclòs diferents tipus de mesuraments. Per una banda s'han fet sondejos mecànics i extraccions de terra entre 20 i 40 metres de profunditat, tant a Pagos com al Santiago Payá. També s'han fet prospeccions geofísiques. I per últim, perfils sísmics per vore el comportament de les futures infraestructures davant possibles moviments de terres. Amb totes aquestes dades, s'han elaborat uns plànols de les dos àrees - que es poden consultar en les fotografies o com a PDF en document adjunt a la notícia - on es determinen les diferents zones i el risc que tenen.

Així, a la zona on es preveu l'ampliació del polígon Santiago Payá, els terrenys són més heterogenis i s'han detectat diferents tipus de riscos. Gran part del terreny és de risc blanc - zona lliure de risc o amb riscos assumibles-; i una part és risc groc, la qual cosa vol dir que necessita mesures preventives per assegurar l'estabilitat. Però també hi ha una zona de risc roig, on el risc és molt alt i no es poden fer infraestructures. Coincideix amb una zona a prop de la planta de transferències, i suposa vora al 15 per cent de tota l'àrea.

Pel que fa a la zona de Pagos, els terrenys són més homogenis, i pràcticament la totalitat de l'àrea és de risc blanc, excepte una franja de 30 metres d'amplària seguint el barranc del Molinar, que està catalogat com a risc blau, i on es recomana no fer res. Però l'alcalde Toni Francés assegura que aquesta franja ja s'havia contemplat en el PGOU com a zona verda, així que no suposa canvis.

Amb aquests estudis ara continuen les negociacions amb els grups de l'oposició per tal de concloure la redacció del Pla General d'Ordenació Urbana d'Alcoi i iniciar l'exposició pública, així com els terminis per a presentar informes i al·legacions. Si tot continua com està previst, la voluntat de l'alcalde és que el PGOU estiga definitivament aprovat abans que acabe l'any.