El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Francesc Jover,

Francesc Jover

Participació igual a democràcia

Em sembla molt encertat que els consells municipals conviden al poble a participar en la confecció dels seus pressupostos. Les inversions públiques q…

Em sembla molt encertat que els consells municipals conviden al poble a participar en la confecció dels seus pressupostos. Les inversions públiques que repercuteixen en la vida i millor convivència d'un poble cal donar-los caràcter popular i que el poble participe. Cada volta més les corporacions municipals estan posant en pràctica aquest sistema d’oferir al poble implicar-se en allò dels Pressupostos Participatius. L’Ajuntament de Cocentaina des de fa uns quants anys està fent-ho i, encara que és una cosa nova i la ciutadania encara no ha pres del tot consciencia, la participació està augmentat any rere any. Enguany ha continuat creixent malgrat la situació sanitària i haver-ho de fer telemàticament.

En un estat democràtic com el nostre hem d’anar agafant consciència que l’ús de les urnes va més enllà d’elegir els nostres representants cada quatre anys. Sense cap dubte és la manera més transparent i democràtica que tenim perquè el poble opine on s’han de gastar els diners públics. Crec no equivocar-me si afirme que aquest tipus de consultes tenen futur i aniran ampliant-se cap a aspectes més generals en altres inversions. La ciutadania, i la mateixa administració, se sentirà més lliure i satisfeta si tots se senten còmplices i corresponsables en les decisions que es prenen. La participació democràtica, potser no arribe totalment a la perfecció, però inqüestionablement és la que més s’aproxima i podem assumir perfectament l'ampliació dels seus espais.

La setmana passada, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la Segona República per decisió popular i democràtica, va tindre lloc la votació telemàtica dels projectes participatius que presentaren diferents entitats o persones. Des del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina, és congratulem que el nostre projecte ha estat el segon més votat de tots els que es van presentar en els citats pressupostos. Reconeixem i assumim la preferència que ha mostrat el poble en el projecte ecològic PELLICER del riu, però també estem satisfets per haver-nos apropat en vots al nostre projecte. Tots dos els creiem totalment compatibles i inajornables.

Tanmateix, volem ser crítics i reconéixer que dins dels Pressupostos Participatius n'hi havien tres projectes relacionats en la Memòria Històrica que potser han dispersat els vots. Analitzar i reflexionar sobre els fets, és saludable i no deu causar mal a ningú. Potser si haguera agut la possibilitat de fer una primera elecció per veure quin dels tres projectes es considerava més prioritari, el resultat guanyador haguera sigut un altre. De qualsevol manera volem donar les gràcies a tots els que van optar per la nostra proposta i mostrar-los la nostra gratitud. Però, on volem posar el major accent és en l’acció democràtica de poder elegir.

Com sabeu el projecte que ha elegit el poble en segon lloc, és el modest monument d'homenatge a les víctimes dels que patiren la barbàrie dels anys 30 i 40. Un símbol que vol ser un reconeixement públic a tots els que patiren aquells moments difícils que va provocar la rebel·lió militar de juliol de 1936 i la posterior dictadura. La por, la degradació que van patir infinitat de persones, l’exili (exterior i interior) que va haver de suportar molta gent. Tot això creiem que cal fer-ho públic a través d’un senzill monument al carrer que ho reconega.

Mai com en aquests moments la ciutadania s’havia vist tan implicada en reconéixer la crueltat d’aquella època i en mostrar públicament el seu agraïment i record a les dones i homes que foren vilment maltractades.