El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Passem a la fase 2

A partir de l'1 de juny, quasi el 70 per cent del territori espanyol estarà en fase 2. La Comunitat Valenciana passa sencera.

Dilluns 1 de juny, tota la província d'Alacant, com a única unitat territorial, entrarà en la fase 2. Encara no podrem canviar de província però sí que s'amplien els requisits per algunes activitats. Et detallem a continuació què es pot fer en la fase 2:

 • Ja no tindrem franges horàries. Tot i que en la fase 1 ja eren testimonials, ja que molta gent eixia quan necessitava fer alguna gestió, compra, passeig o visita, sense tindre ja en compte les franges. Però ara desapareixen totes, excepte les reservades per a les persones majors i vulnerables, que mantenen unes hores del dia per a ells per poder eixir sense trobar-se massa gent. Així, a partir de dilluns es pot passejar o fer esport a qualsevol hora, excepte de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, espai reservat per als majors.
 • Com déiem abans, la mobilitat que es permet és la unitat territorial, és a dir, en tota la província d'Alacant. En els últims dies s'ha comentat la possibilitat de poder moure's entre municipis veïns entre províncies, situació que a les nostres comarques vindria bé, per la nostra connexió natural amb les comarques del sud de València. Però en principi, si no hi ha canvis, la mobilitat interprovincial no es permetrà fins que no isca'm de tot el procés de desescalada i deixem la fase 3.
 • Les reunions de persones s'incrementen fins a un màxim de 15 persones. S'han de respectar els dos metres de distància, excepte entre convivents. 
 • Es permet la visita a familiars o persones dependents en residències, d'un en un i amb cita prèvia. Tot i això, aquest punt s'ha de regular per part de cada Comunitat Autònoma, i la Generalitat encara no ha concretat. 
 • Els bars i restaurants ja poden servir en l'interior. Amb limitacions, com que tan sols es podrà omplir el 40 per cent de l'aforament, o que és preferible ocupar taules amb reserva prèvia. No es pot servir en la barra, no es pot utilitzar carta de paper, i cal complir normes d'higiene o en l'ús de lavabos. Les terrasses es mantenen com fins ara. La mesura d'obrir bars i restaurants no afecta discoteques i pubs, que continuen tancats. 
 • Obrin platges i piscines recreatives i esportives. Però tenen normes prou estrictes que cada municipi està intentant adaptar a la seua realitat. Per exemple, s'han d'establir torns horaris, desinfecció unes quantes vegades al dia, distància de seguretat, i no es podrà fer ús de dutxes de vestuaris ni fonts d'aigua. Pel que fa a les platges, també cada municipi està buscant les vies per a permetre el passeig i el bany assegurant que es compleixen totes les mesures. Cocentaina ja ha anunciat que l'obriran en juliol, i Alcoi també estudia la situació tant en instal·lacions esportives com recreatives i informarà pròximament. Si té previst visitar alguna platja alacantina, seria convenient que consultara abans la informació municipal corresponent. 
 • Obrin les tendes de més de 400 metres quadrats, així com els Centres Comercials. Però la visita al Centre Comercial no és de passeig, ja que no podem quedar-se en les zones comunes més que per anar d'una tenda a altra. Tan sols es permet l'estada en establiments d'hostaleria dins dels Centres Comercials, que han de respectar les normes generals per a bars i restaurants. 
 • Sí que poden obrir les zones comunes els Hotels, tot i que amb un terç de la seua capacitat. 
 • En el turisme de natura s'incrementa el nombre de persones que poden fer una activitat, i ara els grups poden ser de fins a 20 persones. També s'incrementa el nombre de persones en vetlatoris i soterraments, fins a les 25 persones en espais a l'aire lliure, i 15 en espais tancats. 
 • Obrin teatres, cines i monuments turístics, amb un terç d'aforament però mai més de 50 persones.
 • Es permeten de nou les bodes, però amb aforament limitat: 50 persones en espais tancats, 100 en espais oberts. 
 • En tots els espais tancats que s'obriran i que suposen el pas de persones, s'han d'establir recorregut per evitar l'encreuament. I tots els locals, siga quina siga la seua activitat, han d'assegurar que poden controlar l'aforament al seu espai en tot moment.
 • En tota classe de comerç s'ha de seguir garantint la distància de 2 metres entre clients. Si açò no és possible, tan sols podrà estar una persona dins en cada transacció.  
 • Acadèmies, autoescoles, i centres esportius poden obrir amb limitacions d'aforament. També es poden celebrar congressos i reunions de negocis amb un màxim de 50 persones.
 • Es continua recomanant el teletreball sempre que siga possible.I si no, cal complir estrictes normes en cada lloc de treball, adaptades a la seua naturalesa.

Açò que els presentem és un resum de l'ordre que regula les mesures per a la fase 2, i que es va publicar el 16 de maig per aquelles zones que en eixe moment ja passaven. Es pot consultar ací, però cal tindre en compte que ha tingut modificacions posteriors. En molts aspectes són les Comunitats Autònomes les que concretaran les condicions de cada flexibilització, així que estarem pendents de tota informació que es done per part de la Generalitat Valenciana. 

Recordeu que en els últims 14 dies el nostre departament de Salut ha detectat 10 nous casos positius, i aquesta xifra ha de baixar a 0 si volem eixir correctament de la desescalada. Gaudiu de les noves possibilitats, però amb cap i responsabilitat