El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotóns, membre de Guanyar Alcoi

Jaume Brotóns

Pensions i pensionistes

Estrenem en any i amb això ens ha vingut als pensionistes la revaloració del 8'5% d'acord amb allò acordat al Pacte de Toledo.La inflació està desbor…

Estrenem en any i amb això ens ha vingut als pensionistes la revaloració del 8'5% d'acord amb allò acordat al Pacte de Toledo.

La inflació està desbordada per a tothom, assalariats, precaris, pensionistes, famílies monoparentals, nombroses, etc, només se salven les persones amb ingressos mitjans i alts per poder suportar la inflació generada per la Guerra a Europa. S'acosta un any difícil el 2023, amb el perill d'una recessió econòmica i amb la possibilitat de no haver-hi creixement a l'ocupació.

Com cada any les pensions contributives les que afecten 9,07 milions de jubilats, i que aquest mes de gener de 2023, han suposat una despesa d'11.902 milions d'euros, com sabem per la merescuda pujada del 8,5%.

La Pensió mitjana a Espanya és de 1189 €, però els pensionistes que cobren menys de 1000 euros són gairebé el 50% (48,98 %), i els que cobren entre 600 i 800 €, dos milions quatre-cents mil. Les pensions han pujat igual per a tots - excepte les Pensions No contributives que ho han fet un 15%, fins a 484 €- i clar no és el mateix que pugin un vuit i mig per cent a una pensió de 700 €, que a una de 2800€ (60€ i 238€ respectivament de pujada). Per això podria haver estat progressiva la pujada d'acord amb trams, més per als de baix i una mica menys per als que estan dalt del tot.

Una sèrie de qüestions preocupen els pensionistes i també els futurs pensionistes. A tots en comú la sotenibilitat del Sistema de Pensions, que com és conegut el nostre és el de "Repartiment" és a dir les cotitzacions actuals serveixen per pagar les pensions dels pensionistes d'ara i així generacionalment.

La “Vedriola” famosa de les pensions es va buidar durant la crisi econòmica passada, i tal com estava establert a la reforma del 2013 es va voler tirar endavant pel PP el "Factor de Sostenibilitat" lligat a l'esperança de vida, amb retallades importants per els pensionistes. Això finalment s'ha canviat pel MEI- Mecanisme d'Equitat Intergeneracional, que ha suposat l'augment de les cotitzacions d'Empresris ( 0,5%) i treballadors (0,1%) per arribar a posar a la guardiola 66.000 milions d'euros en deu anys, Aquest any ja s'ha injectat a la guardiola 2.957 milions d'euros i s'anirà cada any veient l'efectivitat del MEI, per si no és suficient per suportar l'augment del nombre de pensionistes i la despesa en pensions, tot això molt diferent de la situació anterior de voler vincular pensió amb esperança de vida.

Una cosa que preocupa i en aquest cas els futurs pensionistes, són per una banda el possible augment dels anys de cotització, dels 25 actuals als 30, com pretén el Ministre Escrivà, “elegint els 28 millors i descartant els dos pitjors ". Així, qualsevol augment d'anys per establir la pensió d'un futur jubilat suposa una retallada a la pensió en qualsevol cas. Hi ha el compromís del Govern per cobrar els Fons Europeus del "Pla de Recuperació i Resiliència" d'"ampliar el termini per establir la pensió", amb la qual cosa no és fàcil que el Govern o abandoni aquesta idea malgrat la pressió dels partits de la investidura i els Sindicats i Plataforma dels Pensionistes.

Una altra dada a tenir en compte en la sostenibilitat del Sistema de Seguritat Social, és la de la jubilació dels anomenats "Baby boomers" la generació de persones nascudes entre 1957 i 1977, i que van suposar 14 milions de naixements i la seva incorporació al sistema i amb altes cotitzacions (molt diverent a la situació actual ), i que és una de les coses que més inquieten en aqueste moment, per això la iniciativa de reactivar la "Vedriola".

Finalment es va produir al desembre de 2022 un augment considerable de solicitut de les pensions anticipades voluntàries (la dels 63 anys) i això a causa de l'augment de la taula de penalització anticipada, que en els tres primers mesos dels dos anys anticipats és més elevada que anteriorment.

Davant de tot això és important que s'estigui alerta de tot el que es prodigui en el futur amb les pensions. intents de pujar els anys de cotització per al càlcul, augment de les penalitzacions en la jubilació voluntaria anticipada, i sobretot qualsevol "inflexió" que suposi un canvi electoral, volent restituir el factor de sostenibilitat, llevant l'actual sistema MEI, d'omplir progressivament la "Vedriola" de les pensions com a factor de seguretat del seu futur o tornar a parlar de pujar les pensions al 0'25% i no amb l'IPC.