El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Pepa Prats (UNDEF): "Quan s'hagen de redactar documents sobre la pólvora, que criden a festers"

Reunió a l'UNDEF / AM

El mercat sobre la pòlvora es regularà a setembre. Segons l'UNDEF, el quilo de pòlvora "pujarà només 4 o 5 euros" 

Cocentaina s'ha convertit aquest matí en el centre de decisió sobre el futur de la pólvora en els actes d'arcabusseria. Membres de la Unió Nacional d'Entitats Festeres (UNDEF), juntament amb representants del Congrés, Senat, Generalitat, Diputacions i Ajuntament de Cocentaina han mantingut una reunió a la capital d'El Comtat. L'UNDEF ha transmés totes les seues reivindicacions sobre la pólvora, un problema que "fa més de 25 anys que estan patint", segons Pepa Prats, la presidenta contestana de l'UNDEF.

A hores d'ara, segons la UNDEF, hi ha molts problemes al voltant de la pólvora com burocràtics, econòmics, de fabricació, repartiment i tinença. Pepa Prats ha fet referència a la falta de consens entre administracions perquè "no hi ha dret que cada subdelegació del govern faça els tràmits d'una manera distinta". El problema amb la pólvora s'ha agreujat després d'un accident a la subministradora de pólvora en Alemanya. Això ha fet que el cost augmente i, per tant, també ho faça el preu per al fester. Segons l'UNDEF, s'espera que el mercat "es regule en setembre" i que el preu puge "només 4 o 5 euros més" respecte a l'actual. Pel que fa a la normativa, Pepa Prats ho té clar: "Quan s'hagen de redactar documents sobre la pólvora, que criden a festers".

Rafa Sanjerónimo, tresorer de l'UNDEF i expert en pólvora, ha indicat després de la reunió que ha transmés als actors polítics les seues reivindicacions per evitar que el preu de la pólvora "incremente tots els anys" i ha recordat que "no fa molt el quilo de pólvora costava 15 euros i ara costa 50".


Sanjerònimo demana que "puguen entrar nous operadors" per vendre la pólvora i que puguen competir per tal de "baixar el preu de la pólvora". Altre punt que ha destacat és l'ambigüitat amb el nombre de repartiments: "No entén que unes poblacions faça un o dos repartiments de pólvora", ja que "no beneficia a la seguretat" perquè "a major manipulació, major risc".

Altre tema important per al món de la festa és l'envàs on es transporta la pólvora. Des de l'UNDEF demanen que la cantimplora segellada i numerada tinga la categoria "d'envàs original", ja que amb la normativa actual "si la cantimplora segellada no s'ha repartit, no pot tornar al polvorí" perquè es considera "pólvora manipulada". Sobre la seguretat en els actes d'arcabusseria, Pepa Prats ha destacat que "sabem el que portem entre mans" i que de "la seguretat ja ens encarreguem nosaltres".Reaccions polítiques

Totes les autoritats que hi han acudit a la seu de l'UNDEF a Cocentaina han apostat pel consens i per posar-se del costat dels festers i de les associacions festeres. És l'exemple de Vicente Betoret, Portaveu d'Economia del PP en el Congrés, qui ha dit que "els plantejaments de l'UNDEF són raonables" i que presentaran una iniciativa sobre la festa en el Congrés.

La Diputada al Congrés per Ciutadans, Marta Martín, ha destacat que "els festers han de tindre veu" en el Congrés. A més insta al govern de Pedro Sánchez a establir una Mesa Tècnica per abordar el tema. Per la seua banda, el diputat a les Corts per Compromís, Jesús Pla, aposta per fer una "labor pedagògica d'explicar a la resta de províncies (que no tenen Moros i Cristians) el perquè de la reivindicació". Segons Pla, “arran l’estricta normativa aprovada fa dos anys i mig pel govern del Partit Popular i de la pujada del preu de la pólvora per part del conglomerat d’empreses que ho gestiona cada vegada es fa més difícil la disparada de trabucs per part dels festers i festeres de les nostres comarques”.

També ha assistit el Senador del PP, Pablo Ruz, qui s'ha "congratulat" que tots s'unisquen per aquest "problema real" que "ens defineix com a cultura i com a poble".

En la taula també han estat presents Avelino Mascarell, diputat provincial del PP; Juan Ignacio López, diputat al Congrés per Ciutadans; Sebastián Cañadas, diputat de Desenvolupament Econòmic i Sector Productius; Javier Sendra, diputat d'Emergències; Miguel Ángel Sánchez, Diputat de Medi Ambient; i Octavio Cerdá, regidor de Festes de Cocentaina.

Alcoi, també afectat per la pólvora

Aquest dijous 29 d'agost, Subdelegació del Govern en Alacant ha acollit una reunió amb representants de l'UNDEF i altres entitats festeres com és el cas de l'Associació de Sant Jordi (ASJ).

A la reunió s'ha acordat transmetre les reivindicacions de festers i municipis al govern central, concretament al Ministeri d'Energia, al que afecta està àrea. Juan José Olcina i Toni Francés han assistit a la reunió.