El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Per combatre la Xylella fastidiosa s'ha de contenir la infecció per evitar la seua propagació

Per combatre la Xylella fastidiosa s'ha de contenir la infecció per evitar la seua propagació / Ajuntament Benilloba
La Unió diu que l'origen del bacteri es va identificar a Costa Rica i ha sigut l'ésser humà qui l'ha introduït

Des de La Unió de Llauradors i Ramaders alerten que no hi ha productes "miracle" per combatre la Xylella fastidiosa, l'única cosa que poden fer es evitar la seua propagació actuan en les zones afectades.

150 agricultors a Benilloba han estat presents en un acte en el qual l'enginyer tècnic agrícola i responsable tècnic dels serveis agrícoles de la Unió de Llauradors i Ramaders, Ferran Gregori ha assegurat que la comarca no està en perill i que està fora del perímetre d'afecció del bacteri.


L'única forma d'eliminar-lo és erradicar els dos únics focus infectats a Guadalest i Benimantell perquè no hi ha "falsos productes ‘milagrosos' per a combatre'l", així que "el protocol d'actuació passa per la contenció de la infecció i evitar la seua propagació a conreus sans".


Estats Units ha tingut coneixement d'aquest bacteri des dels anys 40 del segle passat i ho ha pogut combatre amb èxit al Brasil els darrers anys fins a limitar la seua afecció a un 3% dels conreus. En Itàlia i Balears no han pogut controlar l'afecció perquè no van dur a terme les mesures adequades. A banda el bacteri que afecta la península es va identificar a Costa Rica i amb tota probabilitat ha sigut l'ésser humà qui l'ha introduït. "Al País Valencià tan sols hi ha dos focus clarament localitzats, és per això que entenem que erradicar eixos dos punts seria l'actuació més efectiva" ha dit Gregori a més que els estudis assenyalen que la forma de propagació són insectes de grans dimensions capaços d'arribar a l'interior dels arbres i que aquests tenen un radi d'acció d'uns 100 metres".


És molt important que el protocol activat per la Conselleria funcione perquè es preveu l'erradicació de tots els arbres en un radi de 100 metres del punt de la infecció i l'establiment d'una zona de contenció de 10 kilòmetres amb controls exhaustius.

Esperen amb totes aquestes mesures poder erradicar l'afecció.