El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Hans Snijder, Afiliat de CGT Alcoi

Hans Snijder

Per la defensa d'allò públic iel cooperativisme; trepitgem l'accelerador cap a l'autogestió

Sindicalisme llibertari en temps de crisi.

Si hi ha un tret històric que caracteritza a l'anarcosindicalisme i a les seues gents, aquest és sense dubte la capacitat d'emprenedoria. Molt abans que posaren de moda el concepte des de les escoles de negocis els gurus de la nova economía, això de prendre la iniciativa ja ho practicaven confederals i anarquistes de fa mes de 100 anys. Quan se´ls pressentava l'ocasió, no dubtaven a llançar-se a “pel tot”, que deia el company García Oliver, sense esperar aprovació de cap institució o organisme, ni tan sols del mateix sindicat moltes vegades.Volíen aprofitar les oportunitats per posar en pràctica idees i conviccions (si no aquestes de que aprofitaven?) que eren (i són) les de sempre: Deixar arrere relacions laborals i socials basades en la dominació i explotació de tercers en benefici d'uns pocs, per poder fer possible allò, tan de justicia elemental; Que els productors siguen sobirans del seu mitjà de vida i sobre els fruits del seu treball.

A dia de hui, en coherència amb aquesta concepció-força que continuem posant en valor, no deuríem resignar-nos a pasar la vida com fem en llocs de feina ni en empreses (mitjans) que no són realment nostres, almenys no una resignació mancada de “pla” emancipatori, sense un full de ruta que establisca els “colps” a donar a les cadenes darrere de l'objectiu final de socialitzar el mitjà productiu. Perquè no pot haver-hi major orientació revolucionària i democràtica que la que ens anime a prendre aquests mitjans en les nostres pròpies mans.

No vam nàixer per a ser consubstancials a l'Estat sota cap de les seues formes, ni per a suportar la clase patronal ni apuntalar les seues taxes de guanys i beneficis, ni per a no dir res sobre l'impacte mediambiental i de les ferides humanes i ecològiques que deixa la manera imposada de produir. Tenim que marcar el nostre propi ritme Hem de prendre consciència de la necessitat de revertir els mitjans en el nostre favor, siga gradualment, per etapes o iniciant-les de noves, amb l'ànim socialitzador i horitzontalista que ens és propi.

Incrementem esforços en remunicipalizar serveis, com ja fem des de comités d´empresa, seccions sindicals i plataformes socials, però no ens detinguem a recuperar el seu caràcter públic (estatal), anem coherentment mes allà, a per la gestió directa pels mateixos treballadors y treballadores.

Igual que haguérem de considerar constituir cooperatives, el model productiu que defensem, ni patrons per dalt, ni assalariades per baix, relacions de igualtat, tant de producció com de consum, promogudes des del mateix sindicat o animar-les des de fora en sinergia amb altres col·lectius i afinitats.

Cal dir que tampoc seria desitjable un escenari futur de cooperatives autogestionades competint entre si, en un sentit mercantilista liberal. S'aposta per trencar amb les lògiques imposades pel capitalisme, hostils i lesives, establint en el seu lloc llaços harmònics de producció, consum i impacte ambiental. 

Perquè som el que fem i hem de fer el que pensem. Hui com ahir, establim les bases del demà, una inversió de temps i esforç dirigit a anar desplaçant el model de societat capitalista/patronal obrint pas al nostre de caire socialista autogestionari.

Perquè una altra manera d'associar-se per a produir és possible, desitjable i a més ho hem de fer demostrable. Nem per feina.