El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Per què no resulta atractiu viure en Alcoi?

 Em pregunte açò, per eixa notícia de la setmana passada: costa trobar metges que vulguen treballar (i viure) en Alcoi. De fet, la Conselleria ha dis…

 

Em pregunte açò, per eixa notícia de la setmana passada: costa trobar metges que vulguen treballar (i viure) en Alcoi. De fet, la Conselleria ha dissenyat un pla específic per convéncer-los. A més d’un col·lectiu tan concret i especialitzat, no és cap secret que el cens alcoià, en general, baixa d’any en any. Pareix raonable que hi haja més d’una causa i entenc que s’hauria d’intentar revertir la situació.

Mai he comprés quina és la mística, l’atractiu, de viure en una «ciutat gran». Distàncies enormes i temps de desplaçament ridículament llargs, preus de tot (en general) més elevats i, segons en quins casos, una pressió humana gran també (= aglomeració de persones). Tot i això, hi ha com un núvol màgic que envolta la idea de viure a les grans ciutats: l’oferta cultural, l’oferta gastronòmica, l’oferta d’oportunitats laborals... Evidentment, que cadascú faça la reflexió necessària, però a mi no em compensa. Al final, ni anem tant al teatre, ni sopem coreà totes les nits, ni sempre és fàcil accedir a un gran lloc de treball (més aïna, qui cau per primera volta en una ciutat gran sense conéixer ningú, acaba treballant de qualsevol cosa).

Des d’un punt de vista històric, les concentracions urbanes, eren la cream of the top de la civilització. Quan les distàncies «de veritat» eren grans i els temps per a cobrir-les «de veritat» enormes, tenia sentit «voler viure» en una ciutat. Ara (i parle del nostre «ara»), ni les distàncies són grans, ni l’accés a la informació depén (tan) del lloc on visques. I enteneu-me bé: un ha d’estar ben convençut també per a viure en un poble molt menut. És una altra classe d’extrem. O més ben dit, l’altre extrem. I és per això que en les poblacions d’entre 40.000/100.000 habitants podríem trobar un equilibri entre pau i tranquil·litat i el no morir-nos d’avorriment (això també una justificació des del punt de vista de l’administració dels recursos socials, culturals i econòmics

Per què a moltes persones no els resulta atractiu viure en Alcoi? Jo donaria tres raons: la primera i, potser més evident, és en part l’eterna reconversió industrial que venim patint des de fa dècades, que redueix les oportunitats de treball. És en part també la mística de la gran ciutat de la que hem parlat més amunt (pareix que siga millor viure sempre corrent). I, en el nostre cas, perquè sistemàticament, l’interior de les tres províncies valencianes queda relegat de la inversió pública en favor de la costa.

Ara vas i ho contes.