El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Tere Mollá, feminista, activista social i comunicadora d'opinió

Tere Mollá

Pioneres VII: Les inventores

El 9 de novembre es commemora el Dia Internacional de l'Inventor. Se celebra aquest dia en honor de Hedy Lamarr, inventora del que actualment conegue…

El 9 de novembre es commemora el Dia Internacional de l'Inventor. Se celebra aquest dia en honor de Hedy Lamarr, inventora del que actualment coneguem com a wi-fi. Per això, i malgrat que el nom estiga en masculí, hui parlarem de dones pioneres inventores. Anem allà.

Començarem amb la mateixa Hedy Lamarr, que va ser una actriu, productora i inventora nascuda a Àustria en el si d'una família jueva i nacionalitzada als Estats Units d'Amèrica. A més a més de la seua carrera cinematogràfica H. Lamarr és coneguda com a inventora, amb el nom de Hedy Kiesler Markey. Amb el seu amic el compositor George Antheil, va registrar la patent d'un sistema de codificació de transmissions anomenat espectre eixamplat per salt de freqüència, proposat llavors per al radioguiatge dels torpedes americans durant la Segona Guerra Mundial.

Continuarem amb Josephine Cochrane que va inventar el rentaplats l'any 1886. Enllestit el primer model, el mostrà a familiars, amics i veïns que la van animar a comercialitzar l'invent. Obtingué la patent del rentaplats el 28 de desembre de 1886; fundà l'empresa Garis-Cochrane Dish-Washing Machine i se'n dedicà apassionadament a la promoció, una tasca en la qual demostrà tot el seu potencial. Presentà el seu rentaplats a la Fira Mundial de Chicago de 1893, en què obtingué el premi a la millor construcció mecànica, però només aconseguí captar l'interés de propietaris d'hotels i de grans restaurants. Tot i això, la companyia va anar creixent sota l'impuls de Cochrane, activa fins al darrer dia de la seua vida.

I ara anem amb Fermina Orduña que fou una inventora espanyola coneguda per ser la primera dona que va aconseguir un privilegi (patent) tecnològic a Espanya. La patent descrivia un carruatge especial per a vendre llet al públic i s'anomenava Carruatge per a cavallerisses per a la conducció higiènica de les burres, vaques o cabres de llet per a l'expedició pública. Es tractava d'un vehicle per traslladar el bestiar lleter. Recordem que, en aquella època, la llet s'adquiria sense tractament previ per al consum. Però se sabia que no era convenient deixar passar massa temps des de la munyida fins al seu ús final. L'invent de Fermina pretenia precisament minimitzar el temps transcorregut des de la munyida dels seus animals fins a la venda de la llet. És a dir, es tractava de guanyar en higiene i, per tant, en salut.

Mary Anderson era una dona de negocis, inquieta que li va facilitar la vida a milers de conductors de trens, tramvies i actuacions, que fins i tot en l'actualitat, fan ús del seu invent: el limpiaparabrisas. En un viatge a Nova York va experimentar la lentitud dels tramvies que havien de detindre una vegada i una altra perquè el conductor netejara l'aigua i la neu del parabrisa. Va ser així com va decidir dissenyar un objecte que consistia en la unió d'un braç metàl·lic i una làmina que arrossegava l'aigua del parabrisa d'un aparell locomotor en ple moviment. Després de diversos models que Mary va anar millorant a poc a poc, va decidir patentar el seu invent en 1903. Aviat, marques com Ford, van començar a incorporar en els seus cotxes convertint-se així en un element indispensable.

Una vegada més comprovem que la història ha oblidat i silenciat a les dones, en aquest cas inventores però que han estat ahí i continuen aportant a les diferents branques de la ciència els seus talents per millorar la qualitat de vida de totes les persones. Just és, per tant que les conega'm.