El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Tere Mollá, feminista, activista social i comunicadora d'opinió

Tere Mollá

Pioneres VIII: Les matemàtiques

Les matemàtiques, com la majoria de branques o disciplines científiques, quasi sempre s'han associat al talent masculí. Però, com anem fent des de fa…

Les matemàtiques, com la majoria de branques o disciplines científiques, quasi sempre s'han associat al talent masculí. Però, com anem fent des de fa uns mesos, veiem que a moltes d'aquestes disciplines, també hi ha hagut dones. I hui ho farem amb les matemàtiques, que també n'hi ha com comprovarem de seguida, tot i que només serà una mostra. Anem-hi!!

A algunes il·lustres com Hypatia o Ada Lovelace, ja les hem conegut perquè, a banda de la branca amb què les vam conéixer, també van ser matemàtiques. I això s'ha de saber.

Però anem amb altres. Per exemple amb Sophie Germanin, nascuda en 1776 a França va ser també física. És coneguda pel teorema d'aritmètica que porta el seu nom, i pels seus treballs sobre l'elasticitat dels cossos. Hi ha un tipus de nombres prims que s'anomena prims de Germain. També cal destacar que, en geometria, va introduir el concepte de curvatura mitjana d'una superfície.

Una altra matemàtica potser coneguda per a molta gent és Maria Gaetana Agnesi, i ho és perquè el seu nom va associat a una corba anomenada d'Agnesi. I no és estrany, ja que aquesta és seua l'aportació més coneguda, però ni de bon tros és l'única cosa destacable d'aquesta matemàtica italiana. Agnesi és important per la seua influència en la divulgació del càlcul diferencial i integral, escrit amb una gran claredat amb què va aconseguir casar els dos punts de vista per excel·lència del càlcul: el de Newton i el de Leibniz.

I ara anem amb Sofia Kovalevskaya, nascuda a Moscou el 1850 i gran defensora dels drets de les dones (particularment, del dret a l'educació), les habilitats matemàtiques de Sofia es van manifestar des de la seua infantesa. Això va comportar que, es formara en matemàtiques, arribant a ser la primera dona que va obtindre una plaça de professora universitària a Europa. Tot i això, és important destacar que va tindre moltíssimes dificultats per desenvolupar la seua vida acadèmica per la seua condició de dona. Pel que fa a les aportacions matemàtiques, les més importants estan relacionades amb les equacions diferencials. També va desenvolupar treballs relacionats amb els anells de Saturn i sobre propagació de la llum.

Emmy Noether va nàixer a Alemanya a finals del segle XIX, tot i que a letapa de Hitler va haver d'emigrar als EE. UU. per ser jueva. La contribució de Noether a les matemàtiques vingueren pel desenvolupament del camp de l'àlgebra abstracta amb diversos estudis i treballs molt nous relacionats amb grups, mòduls o teoria d'ideals d'un anell (per això, alguns objectes matemàtics relacionats amb aquestes branques porten el cognom noetherià). Possiblement, el resultat més important a què va arribar va ser l'ara conegut com a teorema de Noether, molt important en física teòrica.

I, per acabar, anem amb Maryam Mirzakhani, que va ser una matemàtica iraniana que va viure i va fer treballar als Estats Units. En 2014 va guanyar la prestigiosa Medalla Fields, la primera dona i la primera persona iraniana a fer-ho. Les seues aportacions van estar relacionades amb la geometria de l'espai i, amb un estil original, va revolucionar la matemàtica moderna, relacionant geometria i dinàmica.


Com tornem a demostrar les dones sempre hem estat. Una altra cosa és que se'ns haja volgut escoltar i fer cas. Les urpes del patriarcat sempre s'han clavat als diferents camps per tal d'amagar les nostres aportacions que, com anem veient, sempre han estat. Només cal buscar un poc i les anem trobant.