El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Plastic Forte demana disculpes als seus empleats

Banyeres de Mariola, localitat on té la seu Plastic Forte.

La sanció imposada inicialment a Plastic Forte va ser de 20.000 €, xifra que, finalment, s’ha reduït a 12.000 € per no haver presentat al·legacions i fer un “pagament voluntari”.

Després de ser demandats, rebre una sentència desfavorable i fer-se pública una notícia que afegia més llenya al foc, l'empresa de Banyeres de Mariola Plastic Forte ha volgut aclarir la polèmica.

Plastic Forte és una de les empreses més importants i amb major facturació de les nostres comarques que, no obstant això, ha aparegut recentment a les notícies per altres motius no tan agradables.

 

La història s’inicia al 17 d’agost del 2022, quan un treballador de Plastic Forte decideix presentar una reclamació a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) al·legant que l’empresa on treballa “trau una fotografia de la cara dels empleats” i que “s’utilitza per a fitxar a l’entrada i a l’eixida”. Una pràctica de la qual, assegura, “mai ha sigut informat”.

 

Segons Plastic Forte, en unes declaracions en exclusiva per a ARAMULTIMÈDIA, ha explicat que “la instal·lació de sistemes de reconeixement biomètric es va implantar en favor de la comoditat i seguretat –especialment en temps de pandèmia– dels treballadors” evitant, així, l’ús de targetes, claus o “contactes físics al polsar”. En poques paraules, que no s’ha fet “a mala fe”.

 

A pesar d’això, la demanda va continuar endavant i l’AEPD la va admetre a tràmit el 27 d’octubre del 2022. La sentència, però, no arribaria fins al 20 de febrer del 2023 i no seria gens favorable per als interessos de Plastic Forte. En ella es reconeixia que l’empresa havia comés una “infracció greu” i se la instava a què limitara el “sistema de reconeixement facial” mentre “no es dispose d’una avaluació de l’impacte de protecció de dades”. Una avaluació que Plastic Forte no havia realitzat escudant-se en què “la implantació del registre de jornada no requereix el consentiment del treballador” segons l’Estatut dels Treballadors. No obstant això, va acceptar la sentència i va fer front a la multa corresponent.

 

El cas, segurament, haguera finalitzat ací, però la polèmica va continuar quan, el 26 d’abril, eldiario.es va publicar una notícia on, segons Plastic Forte, es tergiversava el contingut de la sentència de l’AEPD. Per això ens han volgut aclarir que “en cap cas l’empresa ha sigut sancionada per dur a terme el reconeixement facial als treballadors i treballadores sense el seu consentiment”, sinó per implantar aquest sistema “sense haver realitzat prèviament una avaluació”. Tot i això, assumeixen la seua responsabilitat i han volgut “demanar disculpes a les persones que es puguen haver sentit vulnerades”. A més, han confirmat a ARAMULTIMÈDIA que ja han “suspés per complet el sistema de fitxatge anterior” i estan treballant en un de nou per crear “més còmode” per als seus treballadors.