El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Podem Alcoi demana que el nou servei d’atenció psicològica per a joves s’estenga a tota la població

Aaron Ferrándiz / Podem

APSI es el servei d’assessoria psicològica totalment gratuït per als joves d’Alcoi entre 12 i 30 anys. Podem Alcoi no veu suficient aquest nou servei d’atenció psicològica gratuït. Aaron Ferrándiz, regidor de Podem, indica que es insuficient “perquè es limita només a atendre a un grup d’edat reduït com són els joves i no arriba a la resta de la població i grups d’edat que està patint de la mateixa forma les conseqüències d’aquesta pandèmia”.

A continuació podeu llegir el comunicat complet de Podem Alcoi:

Podem veu insuficient el nou servei d’atenció psicològica gratuït per a joves

I demana que aquest servei s’estenga a tota la població i grups d'edat


El govern municipal va anunciar recentment la creació d’un nou servei a Alcoi. Es tracta de APSI: Un servei d’assessoria psicològica totalment gratuït per als joves de la nostra ciutat entre 12 i 30 anys d'edat.


Des de la formació morada, encara que valoren positivament la posada en marxa d’aquest nou servei, el consideren insuficient «perquè es limita només a atendre a un grup d’edat reduït com són els joves i no arriba a la resta de la població i grups d’edat que està patint de la mateixa forma les conseqüències d’aquesta pandèmia», comenta el regidor Aarón Ferrándiz Santamaría. A més, Podem treballava des del mes de març amb la regidoria de salut pública en una proposta per a crear un servei d'atenció psicològica gratuïta per a tota la població.


«Són moltes i molt variades les conseqüències de la pandèmia de COVID19. L'econòmica ha sigut la més abordada per les institucions públiques, donada la seua gravetat. No obstant això, no podem ignorar altres aspectes també importants com és el cas de l'alt impacte que les diverses situacions d'estrés i incertesa relacionades amb la pandèmia i les seues conseqüències han tingut sobre la salut mental de la població. De tota la població» continua el regidor morat. A més, Podem treballava des del mes de març amb la regidoria de salut pública en una proposta d'atenció psicològica gratuïta per a tota la població

El primer any de pandèmia ha suposat un important deteriorament de la salut mental entre la població. Diversos estudis i enquestes realitzades des de l'inici de la pandèmia coincideixen a assenyalar l'existència de desgast emocional, problemes per a dormir i de concentració, dificultats per a relacionar-se socialment i un augment de les pors en la població general. Més concretament, des de l'àrea de la Psicologia, apunten a un clar repunt de casos d'ansietat, depressió, agorafòbia, fòbia social, hipocondria i trastorn obsessivocompulsiu. Després de la segona onada, el Consell General de la Psicologia d'Espanya (COP) assenyalava la depressió i l'ansietat com els principals efectes col·laterals de la pandèmia, indicant que 1 de cada 4 persones presentaven símptomes de depressió moderada o greu i 1 de cada 3 mostraven ansietat.

El 10 d'octubre de 2020, Dia Mundial de la Salut Mental, l'OMS recordava que la salut mental constitueix un component integral de la resposta al coronavirus i feia una crida als dirigents polítics per a assignar recursos i reforçar l'atenció de la salut mental en el marc dels seus plans de resposta i recuperació.

«Així mateix, cal tindre en compte que els efectes de qualsevol crisi són més greus per a aquelles persones i col·lectius que compten amb menys recursos o manquen de factors de protecció. Els efectes psicològics són fins i tot majors en grups vulnerables, col·lectius estigmatitzats i en persones que es veuen sotmeses a majors situacions d'estrés. Tal és el cas de les persones de major edat, aquelles amb diagnòstics previs de salut mental, persones amb diversitat funcional, professionals de primera línia, entre d’altres» afegeix Santamaria.

«Hem de respondre de la manera efectiva a les necessitats de la ciutadania i utilitzar totes les nostres eines per a minimitzar l'impacte psicològic i emocional d'aquesta crisi sanitària, social i econòmica entre totes les persones i grups d’edat de la nostra ciutat», finalitza Santamaria. Amb aquest objectiu, des de Podem sol·licitaran al proper ple municipal que el govern municipal amplie aquest servei per poder fer-lo arribar a tota la població alcoiana i a tots els grups d’edat.