El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Presentada una nova edició de la Setmana de la Ciència per a "trencar la torre de marfil on la Universitat es troba i apropar-la als ciutadans"

Per primera vegada s'ha comptat amb una antiga alumna del Campus d'Alcoi de la UPV per a dissenyar el cartell de la Setmana de la Ciència. A més l'edició d'enguany és especial perquè coincideix amb el 50 aniversari de la Universitat Politècnica de València i el 15 aniversari de la Setmana de la Ciència a Alcoi. T'avancem la programació amb interessants conferències sobre la gestió dels sentiments o el debat actual sobre el futur de la universitat. 

El Campus d'Alcoi de la UPV presenta una nova setmana de la Ciència carregada de conferències, exposicions i activitats. Tot, per, com explica el director del campus alcoià, Juan Ignacio Torregrosa, "apropar el màxim possible la ciència i la tecnologia als ciutadans, fer-la propera. Trencar la torre de marfil on la Universitat es troba i apropar-la als ciutadans".

Una Setmana de la Ciència que ve amb moltes novetats. La primera és que per primera vegada s'ha comptat amb una antiga alumna del campus d'Alcoi (els que ara es coneixen com a 'alumnis' en l'argot propi de la universitat) per a fer el disseny del cartell de la Setmana de la Ciència. I la primera convidada ha sigut Iciar Gil, graduada en Disseny Industrial i Desenvolupament del producte, i actualment responsable de Disseny en l'empresa valenciana de pintures La Pajarita.

Iciar Gil, amb el seu cartell/AMIciar ha explicat el procés de disseny que li ha portat al cartell definitiu, considerat la ciència "com un avanç, una cosa exacta, precisa, que es repeteix i que és experimental". Un cartell tipogràfic "perquè la tipologia és un dels dissenys més estudiats", i on triar el color "va ser tot un repte, va ser difícil triar un. Per això la solució va ser triar un color imperfecte". Un cartell que indubtablement crida l'atenció i que marca l'inici d'una tradició, com diu Torregrosa: "buscar col·laboradors propers i que el seu art es pose al servici de les activitats que fem".

Però a més enguany la Setmana de la Ciència compta amb dos celebracions: per una banda el 50 aniversari de la Universitat Politècnica de València (tot i que l'escola d'Alcoi, com recorda Torregrosa, ha complit molts més anys ja); i també el 15 aniversari de la Setmana de la Ciència.

Iciar Gil i el Director del Campus d'Alcoi de la UPV, Juan Ignacio Torregorsa, presenten la nova edició de la Setmana de la Ciència/AM

El futur de la universitat i la gestió dels sentiments, dos temes a debat en la Setmana de la Ciència


La inauguració oficial de la Setmana de la Ciència serà el 19 de novembre de vesprada, amb la presència del rector de la UPV Francisco Mora, qui també oferirà una conferència per l'aniversari de la Universitat. Torregrosa avança que parlarà "del significat per a la societat valenciana i per a Alcoi en concret d'aquests 50 anys. I quin és el futur de la universitat en Espanya, una qüestió summament interessant que ara està en discussió". També aquest dia Alcoi rebrà la visita de Paloma Domingo, directora general de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia.

Els sentiments, la seua gestió i la relació amb la ciència estaran molt presents en la programació d'enguany amb dos conferències molt interessants. Per una banda tenim a Ignacio Morgado, director de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, que el dia 20 de novembre ens parlarà de les "Emocions corrosives: com afrontar l'enveja, la cobdícia, la culpabilitat i la vergonya, l'odi i la vanitat". I dijous 22 de novembre serà el torn de la coneguda filòsofa Elsa Punset, que parlarà sobre l'hàbit de les emocions, "com som i com ens comportem".

Enguany la Setmana de la Ciència també aposta per les seus repartides pel territori i hi haurà activitats en totes elles. Abans de la inauguració, el dia 14 de novembre, Banyeres acollirà una conferència sobre "Nanofutur, entre la ciència i la ficció". Divendres 23 a Villena hi haurà una activitat de robòtica. I el dia 29 de novembre serà el torn de Mutxamel, on s'oferirà la conferència "Què és menjar sa?" de José Miguel Mulet.

Això per a novembre, perquè la Setmana de la Ciència dels Campus d'Alcoi de la UPV s'allargarà tot l'any amb activitats educatives amb, per exemple, visites per als estudiants d'Alcoi als laboratoris de la Universitat; o el planetari mòbil. També comptarem amb l'exposició Fotciencia al Centre Comercial Alzamora a partir del 7 de gener; o l'espectacle La Màgia de la Ciència del 14 al 18 de gener.

La programació encara està oberta i s'ampliarà a mesura que s'afegisquen més activitats. Tota la informació al respecte es pot consultar en el blog de la Setmana de la Ciència, que també s'estrena enguany.

Per últim, des del Campus d'Alcoi de la UPV, Torregrosa vol agrair la col·laboració de tots els patrocinadors que d'una manera o altra ajuden a fer realitat la Setmana de la Ciència: l'Ajuntament d'Alcoi mitjançant la Càtedra Alcoi Ciutat del Coneixement; la Diputació d'Alacant; l'Aula Multiscan Technologies; Unión Alcoyana Seguros; i l'obra social de Caixa Ontinyent.