El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Presentat el projecte que convertirà el Molinar en el lloc on "entendre quin és l'origen de la indústria valenciana"

La regidora de patrimoni Lorena Zamorano detalla el projecte, que tindrà na durada de dos anys
Amb una inversió prevista d'1,5 milions d'euros, es consolidaran les fàbriques, s'instal·larà un Centre d'Interpretació, i es recuperarà la xarxa hidroelèctrica

Alcoi és bressol de la industrialització a la Comunitat Valenciana, un fet que "no estava sent suficientment explotat i valorat". Així ho diu l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, qui ha presentat el projecte per a convertir el Molinar en un centre de referència on entendre els inicis de la revolució industrial. El projecte afectarà tota la zona de primeres aigües, on s'instal·larà un Centre d'Interpretació i es recuperarà tota la xarxa hidrològica per a comprovar com era el pas de l'aigua la que mantenia en marxa les fàbriques. Les noves tecnologies i el 3D permetran també als assistents fer-se una idea de com era la vida en eixe moment.

L'Ajuntament d'Alcoi ha presentat el projecte per a transformar el Molinar en un museu de referència on es puga aprendre com va ser l'inici de la indústria en la Comunitat Valenciana. La intenció és invertir 1,5 milions d'euros en els pròxims dos anys per a consolidar i rehabilitar tota la zona de les primeres aigües i instal·lar un Centre d'Interpretació en la fàbrica dels Solers. Però a més, s'actuarà en tota la xarxa hidràulica per a recuperar-la, amb la instal·lació d'una nova roda i un sistema de bombeig que permetrà als visitants comprovar com l'aigua entrava per dins les fàbriques i era el motor que mantenia en marxa les màquines. També s'utilitzaran les noves tecnologies perquè els assistents puguen fer un recorregut 3D i saber com es vivia en el moment.

Aquest nou conjunt museístic i cultural pot generar, segons les previsions del consistori, 70.000 visitants anuals. "Ara en aquests moments a Europa tot el turisme industrial i d'arqueologia industrial està potenciant-se i és molt demandat pels turistes europeus, i podem aportar eixe valor de ser l'origen de la indústria valenciana", assegura l'alcalde d'Alcoi Toni Francés. Però a més, Francés considera que el punt que marcarà l'èxit d'aquesta actuació és "donar-li un ús" al patrimoni industrial, tal com s'ha fet en el centre de salut de La Fàbrica, amb el Matadero, "o com es farà en l'Illa de Rodes". Un projecte molt ambiciós, però que per a l'alcalde aposta per "Alcoi com bressol de la indústria en la Comunitat Valenciana, és un dels punts d'Espanya on es va iniciar el procés de revolució industrial, i eixe fet no estava sent suficientment explotat i valorada".

El conjunt del Molinar està declarat Bé d'Interés Cultural, però no es fa cap actuació de rellevància en els edificis o en la xarxa hidrològica des de fa més d'una dècada. Ara es presenta aquest projecte que inclou la consolidació del Molí Vell, el Molí Nou i el Molí del Ferro, a més de la cúpula del Molinar. Gran part dels edificis són ja de propietat municipal, i des del consistori confien a tindre-ho tot en propietat en els pròxims mesos.

La regidora Lorena Zamorano explica que hi haurà una primera fase de consolidació "per assegurar que no genera cap perill", i després una segona fase de millora. El projecte engloba des del naixement de l'aigua fins a la primera caiguda, la zona coneguda com la de les primeres aigües. S'habilitaran dos accessos, tant des de la carretera del Molinar com des de la Zona Alta d'Alcoi, amb vies per a ciclistes i vianants. La fàbrica dels Solers, de propietat municipal i el més conservat que hi ha, acollirà el Centre d'Interpretació de la indústria i del Molinar. També es recuperarà tota la xarxa hidrològica amb la construcció d'una nova roda i un sistema de bombeig que permetrà que l'aigua es moga de nou. Així els visitants podran aprendre com l'aigua era el motor de la indústria, i en el Molinar movia i mantenia en marxa les màquines de 3 fàbriques. La resta dels edificis "estan molt deteriorats i no dóna per a tornar-nos alçar, però es consolidaran". Però tot i no tornar a construir els edificis, els visitants podran fer-se una idea a com era la vida quan estaven en peu, gràcies a la tecnologia 3D. Amb unes ulleres adaptades, podran "traslladar-se a eixa època i interactuar, vore els edificis rehabilitats, com es vivia i es treballava en eixe moment". Així, aquest projecte té un vessant cultural amb la recuperació i revaloració del conjunt, però també educativa, ja que permetrà als escolars fer visites per entendre l'inici de la industrialització a la Comunitat Valenciana.

La inversió prevista per als pròxims dos anys és d'1,5 milions d'euros. Per a finançar-los, s'ha sol·licitat una subvenció a la Direcció General de l'Administració Local, depenent de Presidència de la Generalitat, i la resolució de la qual es coneixerà en febrer. La resta del projecte es vol finançar amb les subvencions europees dins del projecte DUSI. Si s'aprova l'ajuda de la Generalitat, tota l'actuació ha d'estar acabada per al 30 abril del 2019.