El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Primer pas per a la remodelació integral del tren Alcoi-Xàtiva

El Ministeri de Transports assegura que hi ha compromís en mantindre la línia i incrementar les freqüències. En el vídeo, els responsables de Renfe i ADIF expliquen les inversions previstes dins del Pla de Rodalies, d'ací al 2025.

Ja s'ha licitat la redacció dels projectes, per 1,6 milions d'euros; i des d'ADIF preveuen una inversió d'entre 50 i 100 milions d'euros per a la completa renovació de tota infraestructura de la línia. També s'inverteixen ja altres 7 milions d'euros en millorar el sistema de seguretat i control de trens. I tindrem una freqüència més. Ara la línia està tallada per obres de millora en el túnel entre Xàtiva i el Genovés, i quan acaben, a finals de novembre, s'incrementaran els trens diaris a 6.

El delegat de Renfe a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha estat a Alcoi per a explicar les obres previstes en la línia de tren Alcoi-Xàtiva en els pròxims cinc anys, i que suposaran la renovació total de la línia, des de les vies fins al control dels combois. Assegura que des del Ministeri de Transport hi ha un compromís perquè, "més enllà de l'ús", es mantinga la línia de tren Alcoi-Xàtiva.

I per assegurar el manteniment de la línia cal una renovació integral de tot, tant dels raïls i les bigues com dels terraplens i instal·lacions, una obra que suposaria una forta inversió. Fernando Ugena, subdirector d'operacions de la zona Est d'ADIF, explica que ja s'ha licitat la redacció dels projectes per 1,6 milions d'euros, i que concretaran les obres a fer. Ugena estima que per a dur a terme les obres es necessitarà una inversió d'entre 50 i 100 milions d'euros, quantitat que es concretarà quan estiga la redacció feta

Per altra banda ja està en marxa la renovació del sistema de seguretat i el sistema de comunicacions i control de trens, que passarà de ser telefònic a ser digital i estar controlat des d'una central de València. Ací s'inverteixen 7 milions d'euros.

 

Una freqüència més per al tren


Ara mateix estan en marxa les obres per a millorar el túnel entre Xàtiva i el Genovés, així com per a crear un mur de contenció per arreglar els despreniments generats en les últimes tempestes. Aquesta actuació, que suposa 700.000 euros d'inversió, obliga a tallar el servei de trens, que s'oferirà en autobús fins que concloguen les obres, previst per al 30 de novembre. En la web de Renfe es detallen els horaris i preus.

I des de Renfe, a petició dels alcaldes afectats, s'han compromés que quan torne la circulació de trens, al mes de desembre, s'ampliaran les freqüències en una més, fins a 6. Els horaris es concretaran més endavant.