El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Prohibides les cremes a menys de 500 metres de qualsevol terreny forestal

Inici de l'incendi a Culla, a Castelló, que només començar el 2018 ha deixat més de 500 hectàrees de terreny forestal cremades
Queden suspeses totes les autoritzacions i tots els Plans Locals de Cremes

La situació de sequedat és extrema, i el vent de ponent dels últims dies no ajuda. De fet, el territori valencià s'ha vist aquests dies afectat per dos incendis, a Culla i Sagunt, on la característica comuna ha sigut la ràpida propagació per la sequedat dels matolls i herbes. Per tot açò la conselleria de Medi Ambient ha decidit recórrer a aquesta mesura excepcional per tal de previndre més possibles incendis. Molta precaució, més encara en llocs com les nostres comarques, on des de qualsevol punt estem a prop d'un parc natural.

És una mesura excepcional derivada de l'extrema sequedat de la vegetació. Entrarà en vigor aquest 6 de gener i afecta tot el territori valencià, durant un període indefinit. Queda prohibit, per tant, qualsevol crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissers o matolls, siga en terreny forestal, en els contigus o fins a una distància de 500 metres. També suposa la suspensió de totes les autoritzacions per a cremes, així com totes les activitats previstes en els Plans Locals de Cremes.

És una decisió que ha pres la Conselleria de Medi Ambient, i que estarà en vigor fins que canvien les condicions de risc i emeta una nova resolució. Es basa en les dades arreplegades per la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals, qui fa seguiment de l'estat de la humitat de la vegetació. Asseguren que "els valors habituals de l'estrat de matoll, amb una precipitació normal, haurien de ser normals o inclús humits", però s'inclou ja en la categoria de sec. A més a més "en la major part del territori l'estrat herbaci segueix agostat i sec, i per tant molt disponible davant de les ignicions", una situació que empitjora amb els episodis de vents de ponent dels últims dies, i que ha deixat com a conseqüència dos incendis en la comunitat valenciana: el de Culla, amb 535 hectàrees de terreny forestal cremat; i el de la Marjal del Moro a Sagunt, a hores d'ara controlat. "La característica principal ha sigut la ràpida propagació, ja que en poques hores han cremat molta superfície, degut, d'una banda, a les extremes condicions meteorològiques en què han predominat forts vents de component oest, però també a causa de l'estat de la vegetació per l'absència de pluges", expliquen des de conselleria.

Així que molta atenció i precaució davant el risc d'incendis forestals, sobretot en les nostres comarques, on gran part de la nostra superfície és parc natural, i des de qualsevol punt estem molt a prop de terreny boscós.