El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Juanjo Moncunill, Regidor Ciutadans Cocentaina

Juanjo Moncunill

Propostes de Cs Cocentaina per impulsar el reciclatge

Ciutadans Cocentaina va presentar un nombre de mesures per impulsar el  reciclatge al Ple Ordinari de Febrer NO acceptades per la Corporació  Municipal.

El Parlament Europeu va marcar com objectiu per al 2030 arribar al 70% del reciclatge dels residus d’envasos. Per arribar a aquest objectiu l’EU demana als països membres l’adopció de mesures per fomentar l’augment de la proporció d’envasos reutilitzables comercialitzats i dels sistemes de reutilització sense comprometre la higiene dels aliments ni la seguretat dels consumidors. 

Per altra banda el Consell de la G. Valenciana reconeix que: "no existeix un únic sistema de recollida perfecte , sinó que cal adaptar el sistema de recollida a les diferents zones del municipi. Açò pot dur a tindre diversos sistemes de recollida depenent de la zona". En referència als pobles de més de 10.000 habitants, el Consell diu: "Hauran de fer un Pla Específic de reciclatge, on ells es marquen els objectius de recollida selectiva en origen i és faça un seguiment, any darrere d'any, i per això podran vincular medis materials i econòmics". 

A més a més després d'analitzar les estadístiques de la brossa en Cocentaina d'aquests últims anys, l'increment interanual de la brossa augmenta a un nivell molt superior a l'increment del reciclatge. 

És per això que el Grup Municipal CIUTADANS, presenta un nombre de propostes per incentivar el reciclatge i mobilitzar als veïns de Cocentaina, que varen ser presentades al Ple Ordinari de Febrer: 


1.- Pla d'implantació del sistema de màquines de reciclatge amb incentius econòmics (S.D.D.R.) que amb detall diga el nombre de màquines, les característiques, l'ubicació i tipus d'incentius. 


2.- Proposar a Ecoembes l’adhesió al programa pilot Reciclatge 5.0.(Programa que està actualment aplicant-se en 4 municipis de Catalunya) 

- Aquest programa es basa en utilitzar les noves tecnologies per a identificar a l'usuari que recicla (mitjançant codi QR i contenidors Intel·ligents li se donen incentius econòmics). 


3. Recollida de RAEE's en col·legis, etc. 

- Implantació de "mini-ecoparcs" en col·legis, institut, centre de salut i edificis públics, perquè els veïns i veïnes del municipi puguen abocar els xicotets electrodomèstics / aparells electrònics / tòner (USB's, cables d'ordinador, assecadors de pèl, etc.) sense haver de desplaçar-se a l'ecoparc 


4.-Organització de rifes (patinets elèctrics, etc.) a canvi de reciclar aparells elèctrics/electrònics (microones, ordinadors, TV’s, mòbils, equips de música, etc.). 

 

5.-Introduir conceptes que donen més puntuació a les empreses que implanten/integren aquestes mesures (o similars) en el seu sistema de recollida, en l’avaluació tècnica del Plec de Clàusules Administratives de la brossa i neteja viària. 


6.-Introduir conceptes que donen més puntuació a les empreses que implanten/integren mesures de reciclatge en el servei de recollida especial per a Festes, Fira i Festes Locals, en l’avaluació tècnica del Plec de Clàusules Administratives de la brossa i neteja viària. 


7.- Instal·lació de 2 o 3 punts de compostatge comunitari, perquè els veïns del municipi que vulguen col·laborar, aboquen els residus orgànics, els quals s'utilitzaran com a compost en jardins i horts socials del municipi.


8.- Reducció del sobreembalatge en les fruites i verdures, menjars, etc. en els supermercats del municipi. Reunió amb els directors dels principals supermercats per demanar mesures. 


9.-Demanar col·laboració tècnic-econòmica per organitzar campanyes de foment del reciclatge en el nostre municipi a Ecoembres i Generalitat Valenciana.

 


Per desgràcia, aquestes propostes NO han tingut el suport de la corporació municipal de Cocentaina, per considerar que : 


a) La proposta de Ciutadans és molt cara. 

Des de Ciutadans no comprenem aquesta resposta perquè, cap Grup ens ha demanat el cost, ni ha donat dades del cost d’aquestes mesures. A més, ara per ara, tampoc coneixem el cost de la proposta del Plec de Condicions. 

Per tant no entenem en què es basen per a dir que la nostra proposta és cara. 


b) La corporació municipal diu que hi ha projectes pilot de compost comunitari en els col·legis de Cocentaina. 

Des de C’s insistim, la proposta és perquè els veïns de Cocentaina pugen col·laborar amb la realització de compost per als jardins del poble. El que volem és fer un pas endavant i passar d’un projecte pilot en els col·legis/horts, a un projecte per al poble. 

c) El “porta a porta” millora el reciclatge. 

En C's estem a favor d'estudiar el sistema més adequat per a cada zona del municipi (com diu la G. Valenciana), perquè no hi ha cap sistema perfecte sinó que, cal treballar per aconseguir el millor sistema per a cada sector del nostre municipi. És per això, que no descartem cap sistema sinó que fem propostes noves per impulsar el reciclatge. 

d) Reducció del sobreembalatge. 

Ens diuen que no és treball de la Corporació velar perquè es reduïsca el sobreembalatge. En C's entenem que si demanem al poble un impuls del reciclatge, la corporació al complet, deu involucrar-se en aquest impuls, demanant mesures als generadors de sobreembalatge (els supermercats del municipi). 

 

Des de CIUTADANS lamentem que la Corporació Municipal no haja compres el sentit de la nostra proposta però, animem als veïns de Cocentaina a donar un impuls al reciclatge i a demanar-nos informació sobre les nostres propostes.