El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

"Protegits” i cap a “l’evolució”. Així seran els Moros i Cristians d’Alcoi després de ser BIC

El Capità Moro de 2018. /AM

L'Ajuntament no descarta perseguir la distinció de Patrimoni de la Humanitat a llarg termini.

Els Moros i Cristians d’Alcoi estan molt prop de rebre la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) per part de la Generalitat Valenciana. Encara que es desconeix la data del Ple del Consell on s’aprovarà la distinció definitivament, estan cada vegada més prop d’aconseguir-ho. Altre dels reptes a llarg termini és que la Festa alcoiana siga Patrimoni de la Humanitat.

El fet de ser BIC, en paraules del regidor de Festes de l’Ajuntament d’Alcoi, Raül Llopis, suposa que els Moros i Cristians tindran més “protecció” que abans. L’edil també deixa clar que el fet de protegir “no vol dir immobilitzar”, sinó que “pot evolucionar protegint la globalitat de la festa”. Un dels passos que ja s'havia donat fou la incoació de l'expedient.
 

Llopis ha posat l’exemple de la Cavalcada. L’acte més gran del Nadal Alcoià ja és BIC. Això no vol dir que s’haja mantingut sense modificacions: per exemple, s’ha canviat el recorregut després de rebre aquesta distinció, però ha mantingut l’essència.

El fet de ser BIC “dóna prestigi” a tots els actes de Nostra Festa i “els exposa molt més”. La declaració, avalada pel Consell Valencià de Cultura, és un dels últims tràmits abans de ser BIC. L’aprovació definitiva serà al Ple de les Corts on es ratificarà la decisió. Llopis assegura que encara no es coneixia la data d’aquest plenari.

Un pas més per a ser Patrimoni de la Humanitat

El regidor ha destacat que els tràmits per aconseguir la distinció de Patrimoni de la Humanitat “no està damunt la taula”, però és un “primer pas” per aconseguir-ho.

Raül Llopis també indica que la declaració de BIC no té per què traduir-se en un augment de la subvenció per part del Consell, “però potser arriben més ajudes”. Cal destacar que el govern actual de la Generalitat ha sigut el que ha equiparat de forma econòmica les festes més significatives com són falles, gaiates, fogueres i, és clar, els Moros i Cristians.