El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Puig es compromet en Alcoi a reobrir "l'elefant blanc" del CADA

En l'exterior del CADA
L'Institut de finances acabarà l'any que ve la rehabilitació de l'edifici. Mentrestant, Fundació CAM, Generalitat i Ajuntament es posaran a treballar en el projecte museístic

"Un edifici impressionant" diu el president de la Fundació CAM, Luis Boyer, "que ha de tornar a l'ús de la població". Fundació CAM, Generalitat i Ajuntament han mostrat molta sintonia i intenció d'arribar a un acord per a reobrir el museu d'Art Contemporani d'Alcoi i que siga un referent en les comarques centrals. De moment, l'Institut de Finances farà les obres necessàries en l'edifici mentre les tres institucions preparen el projecte museístic

El president de la Generalitat Ximo Puig considera que la cultura ha de tornar al CADA. Ha definit l'edifici com un 'elefant blanc', una gran estructura que clama per contingut. Les tres institucions implicades: Fundació CAM, Generalitat i Ajuntament, han mostrat molta sintonia i intenció clara d'arribar a un acord per fer "un gran centre d'art contemporani". Així. Puig ha anunciat que en 2017, l'Institut Valencià de Finances farà les obres necessàries per adequar l'edifici, "un compromís que es tenia amb la Fundació CAM". I, mentrestant, "es farà el projecte museístic i el consorci o l'instrument que siga necessari per tal de garantir la projecció d'aquest gran museu, que vindrà a reforçar la gran proposta museística de la Comunitat Valenciana".

Així, la intenció és que el CADA puga reobrir pròximament, tot i que Ximo Puig reconeix que "reobrir les coses, des de Canal9 no dic mai dates. Tot i això, el compromís és que durant l'any que ve s'acaben les obres i a partir d'ací cal fer les coses bé i en criteri, i no fer falses inauguracions com es va fer". Puig també s'ha compromés a comptar amb el consistori perquè "no és lògic que no estiguera present en l'acord".

Puig ha visitat el CADA en Alcoi, acompanyat pel president de la Fundació CAM, Luis Boyer, l'alcalde d'Alcoi Toni Francés, el conseller d'educació Vicent Marzà, i una ampla representació social i política alcoiana. Luis Boyer assegura que és un tema en què treballen des que va accedir a la presidència de la fundació CAM el passat mes d'agost, i ha lamentat que tot haja estat parat des del 2008. "Cal buscar sinergies" explica Boyer, "perquè torne a l'ús de la població, perquè açò s'ha fet cèntim a cèntim i pesseta a pesseta. No és de la fundació, és de la societat, independentment del nom a qui estiga".

El conseller d'educació Vicent Marzà considera que la reobertura del CADA és una oportunitat perquè "l'art contemporani estiga i siga referent en Alcoi i aquestes comarques. Les comarques centrals també han de ser referent a pesar que durant molts anys no ho han sigut, malgrat l'esforç de molts creadors i amants de la cultura".

Després de la visita al CADA, el president Ximo Puig s'ha acostat a la Llotja de Sant Jordi a la inauguració de la mostra "costeres, ponts i xemeneis", d'Antoni MIró i Miquel Navarro.