El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Lirios Silvestre, periodista d'ARAMULTIMÈDIA

Lirios Silvestre

Quan ser dels primers fa mal, i ens fa responsables

Alcoi és el tercer municipi espanyol de més de 40.000 habitants on més creixen els contagis. I al nostre voltant tenim pobles menuts on les xifres són més altes que les nostres. És el moment de sumar responsabilitats individuals i evitar que la tercera onada siga als pobles.

 

'Hem aconseguit la medalla de bronze'. Ha sigut el comentari més sentit després de vore l'última actualització de ElDiario.es sobre els municipis amb més Incidència Acumulada. No és per a menys. Alcoi, que en octubre tenia una Incidència Acumulada de 50 per cada 100.000 habitants, ha passat a 650, i es col·loca el tercer de la llista per darrere de Palma i Càceres. És més del doble del límit de 250 i considerat com a Risc Molt Alt. És moment que cadascú extreme les precaucions, perquè és la suma de les responsabilitats individuals, i no les decisions dels polítics, que van perduts, les que ens permetran controlar com a societat, la situació.

Però aquest llistat ens diu més coses, i hem de parar atenció. Inclou tan sols grans municipis, de més de 40.000, habitants. En eixe cas, som el tercer d'Espanya, i el primer de la Comunitat Valenciana amb més Incidència Acumulada, on més creix el contagi. Però no som el municipi valencià que presenta les pitjors dades, tenim per davant altres 59 pobles de poca població amb unes xifres més esgarrifoses, com la IA de 3.614 de La Mata de Morella, la més alta; els 1.369 d'Anna; o en les nostres comarques, els 966 de Benilloba, els 803 de Gorga o els 740 de Castalla. Són quasi tots municipis on tenen uns centenars de veïns, i pocs tenen uns milers.

Per contra, els 11 municipis valencians amb una població superior a la d'Alcoi tenen una IA que no supera els 400 casos, fins i tot a les capitals de província. Què ens diu açò? Que la tercera onada es mou cap als pobles, una situació que, evidentment, hem d'aturar.

Les nostres comarques han superat amb el cap ben alt els últims mesos, i ara se'ns n'ha anat de les mans. Però estem a temps de reaccionar, reduint un a un la nostra mobilitat. Cadascú sap quines són les seues circumstàncies i a què pot renunciar, però tingueu-ho clar, cal fer renúncies. Un últim esforç. Ja s'han posat les primeres vacunes a la zona, i d'ací poc abandonem el maleït 2020, i en uns dies entrem en l'any que deixarem el clot i començarem a eixir entre tots.