El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Quasi tot el Comtat, afectat per la Xylella

Zona afectada per la Xylella

Municipis afectats íntegrament: Almudaina, Balones, Benasau, Benillup, Benimassot, Fageca, Famorca, Gorga, Millena, Quatretondeta i Tollos.

Municipis parcialment afectats: Alcosser de Planes, Alcoleja, l'Alqueria d'Asnar, Beniarrés, Benilloba, Benimarfull, Cocentaina, l'Orxa, Muro, Penàguila i Planes.

22 municipis d'El Comtat estan en la zona demarcada per la Generalitat on s'aplicaran les mesures fitosanitàries necessàries. La meitat, 11, estan íntegrament afectats, i els altres 11 parcialment. Els agricultors mantenen que arrancar els arbres afectats no és una solució, i que tan sols els genera problemes econòmics.

La Conselleria de Medi Ambient ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana les parcel·les declarades com afectades per la Xylella Fastidiosa, i que s'actualitzaran periòdicament en aquesta web o en el Visor SIGPAC de la Comunitat Valenciana.

I a les nostres comarques, són un total de 22 pobles els que tenen alguna parcel·la afectada, quasi tot el Comtat. Planes és on més parcel·les amb exemplars afectats s'han detectat, més d'un centenar, seguit de Millena, Balones i Quatretondeta. Tot i això, Planes no està en el llistat dels municipis totalment afectats. En el destacat d'ací a la dreta es poden consultar tots els municipis inclosos en la demarcació especial afectada per la xylella.

La resolució de conselleria estableix també les mesures a adoptar, sense grans canvis de les que ja hi havia. Els particulars han de fer tractaments fitosanitaris en les parcel·les afectades, així com retirar i destruir els exemplars malalts. També s'han d'eliminar "els vegetals que pertanyen a la mateixa espècie que el vegetal infectat, independentment del seu estat sanitari". Sí que s'ha reduït el radi de zona infectada des dels exemplars malalts, que ha passat de 100 a 50 metres.

Hi ha diversos gèneres de plantes sensibles a la Xylella, però en la nostra comarca l'espècie més afectada és el Prumus Dulcis, un ametller. En les zones demarcades no es pot plantar cap espècie sensible a la xylella, excepte en interior i amb controls de bacteris. També hi ha vegetals ornamentals sensibles, i es prohibeix plantar-los tant en parcs públics o privats.

Els agricultors mantenen les mateixes crítiques que des del primer brot de Xylella. Consideren que arrancar els arbres afectats no és una solució adient, i que caldrien estudis per a vore quines espècies són més resistents, o en quines circumstàncies afecta més el bacteri (per exemple, creuen que en bancals treballats no té tanta incidència com en els abandonats). A més, no sols han de destruir els arbres, sinó que no poden plantar més, la qual cosa està generant problemes econòmics en alguns llauradors, que sí que han rebut indemnitzacions pels arbres destruïts, però no ajudes per a replantar. Manuel Ortolá, agricultor de Balones, considera que amb l'estratègia del govern no s'aconsegueix erradicar el bacteri sinó allargar el problema; i que semblen actuacions per mantindre les ajudes europees per a lluitar contra la Xylella, però que eixos diners no arriben als llauradors.