El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Què ha passat amb el vestit femení dels Vascos?

El disseny que es va votar ahir a l'esquerra i el de dama amb el que eixiran en esquadra a la dreta/AM
Per 5 vots, l'Assamblea no ha acceptat el nou disseny amb una votació totalment secreta

El nou vestit femení de la Filà Vascos, que ja estava confeccionat, està portant més maldecaps dels què creien als representants de l'Associació de Sant Jordi (ASJ), Ajuntament i gent relacionada en el món de la festa alcoiana. L'Assemblea de l'ASJ ha deixat clar que per 5 vots no accepten el vestit. ARAMULTIMÈDIA vol conèixer totes les parts i ha recollit l'opinió d'Edu Tormo, com a fester dels Vascos, capità a 2015 i membre de la corporació municipal del PP, qui diu que "s'ha començat la casa per la teulada i que aquestes dones que s'han apuntat fa 6 mesos, no són festeres de ple dret perquè encara no s'han vestit en cap altra ocasió". El regidor de Festes, Raül Llopis, també ha parlat i s'ha mostrat molt disgustat perquè "no s'entén que 14 persones bloquegen l'evolució de la festa". Des de FONEVOL, en paraules de la seua presidenta Gemma Ballester, apunten que "la duplicitat de vestits és una manera més de què la dona no isca en la festa". Pel que fa a la junta directiva de la Filà Vascos, esta vesprada es runeix en sessió extraordinària "per decidir mesures a prendre en el mencionat rebuig".

Resta poc més d'un mes per a que els carrers del centre d'Alcoi s'òmpliguen de música, boatos i color amb els Moros i Cristians. La pol·lèmica sobre la integració de la dona en la festa sempre ha estat els mesos previs a la Trilogia, però aquest any encara més. Després d'anunciar en mitjans de comunicació que la Filà Vascos anava a traure esquadra femenina, l'Assemblea de l'ASJ en una votació secreta ha tombat l'esborrany del disseny. Per 5 vots, les vasques eixiran amb el vestit actual de dama fent esquadra.

La votació que va tenir lloc a l'ASJ necessitava 40 vots amb un "sí al nou disseny". Dels 60 que formen l'Assemblea (28 primers trons, 14 majorals i 18 membres de la junta directiva de l'ASJ), només van acudir 53 persones, i es van aconseguir 35 votacions amb el "sí al nou disseny". 14 dels vots secrets han sigut negatius i 4 amb abstenció. Encara que amb les abstencions tampoc s'arribava, segons els fonts de l'ASJ les abstencions compten com a un "no". Segons l'ASJ, els Vascos han presentat el disseny en temps i forma, per l'Assemblea no l'ha acceptat amb la votació, ja que no s'han arribat a les 2/3 parts.

Des de la regidoria de Festes de l'Ajuntament d'Alcoi afirmen que "és un cas molt violent i estan molt disgustats a pesar de ser una decisió democràtica". Raül Llopis continua dient que "la incorporació de la dona en la festa no hi ha qui la pare i no s'entén que 14 persones bloquegen l'evolució de la Festa". Per part de FONEVOL, opinen que "la duplicitat de vestits és una manera que la dona no isca a la Festa". La presidenta de l'associació prodona, Gemma Ballester, afirma que "si les dones pogueren vestir-se amb el mateix vestit que els hòmens, aquests problemes no apareixerien".

Per decidir el futur del nou disseny femení de la Filà Vascos, la seua Junta directiva es reuneix durant la vesprada de hui, 18 de març, en sessió extraordinària. Com a fester de la Filà Vascos i membre de la corporació municipal del PP, Edu Tormo aposta per la integració completa de la dona en la festa, però opina que "als Vascos s'han fet les coses molt ràpides". Com diu Edu, que fou capità pels Vascos a 2015, "per a ser fester o festera de ple dret tens que haver-te vestit almenys un any segons els estatuts interns de la Filà. Moltes d'aquestes dones s'han apuntat a la filà fa 6 mesos i mai s'han vestit". Tormo ha volgut deixar clar que "no cal confondre el fet de complir els estatuts amb el masclisme. El fet de respectar els estatuts interns de la Filà Vascos no són trampes per a retardar l'ingrés de la dona a la festa".

Segueix-me a Twitter:@Rubenet26