El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Què pensen els polítics alcoians del sí de Compromís a Errejón?

Cristian Santiago i Màrius Ivorra

Cristian Santiago i Màrius Ivorra, portaveus de les forces locals de Podem i Compromís, valoren el panorama obert per a les eleccions generals del 10 de novembre. 

Després de la consulta feta amb les seues bases, ja sabem que el 70% de la militància de Compromís està a favor d'una confluència amb la plataforma d'Íñigo Errejón per a les eleccions generals. En Alcoi les reaccions no s'han fet esperar. El líder de Compromís en Alcoi, Màrius Ivorra, defensa la confluència i la considera com un efecte de l'onada de la nova socialdemocràcia. El seu homòleg a Podem, Cristian Santiago, considera que s'ha d'exportar el model del Botànic a Madrid, encara que no veu amb bons ulls la presència de la formació d'Errejón en un hipotètic pacte a la valenciana.

"El que necessitem és més Botànic i menys Madrid" assegura el portaveu dels morats en Alcoi, en clara referència Más Madrid, al nom del partit amb què Íñigo Errejón es va presentar a les passades eleccions autonòmiques. Per a Santiago, comptar amb aquest soci de govern en un pacte en clau valenciana l'únic que faria seria atorgar major centralisme a la fórmula, una fórmula que al País Valencià ha sigut exemple d'èxit i que per al portaveu de Podem Alcoi s'hauria d'exportar al Congrés. "Som un referent en la creació d'espais plurals i de consens" assegura, encara que pareix que el partit d'Errejón no és el soci més desitjable en aquest sentit. El que més temen a la formació morada és l'aproximació que Más Madrid ha evidenciat recentment envers Ciutadans: "Ens preocupa que una força que es considere progressista (Mas Madrid) contemple anar de la mà de Ciutadans, un partit que en aquests moments no treballa per la majoria social i que ha evidenciat afinitat amb el PP i Vox", assevera Cristian Santiago.

La formació que actualment encapçala Joan Baldoví al Congrés pareix que no comparteix aquestes reticències envers Errejón. La militància acaba de sonar suport amb un 70% a "que Compromís concórrega a les pròximes eleccions del 10 de novembre en una plataforma àmplia i plural amb Más Madrid i altres forces polítiques similars de l'Estat". Aquesta era ha sigut literalment el plantejament al qual s'han hagut de sotmetre els militants de Compromís, entre ells el portaveu de l'agrupació local, Màrius Ivorra. "Personalment em sembla bé" ha afirmat Ivorra, donant a entendre que el seu vot ha sigut positiu en relació a la consulta. Considera també que a la seua formació han sigut dels pocs que han treballat per aconseguir consensos durant els últims mesos de paràlisis política a l'estat: "l'acord no s'ha aconseguit per culpa de Podem i Partit Socialista, que han sigut incapaços d'entendre's" assegura Ivorra, repartit a parts iguals les culpes de l'actual bloqueig institucional.

Pel cap dels membres de la formació passen les aspiracions de recuperar el terreny perdut en les eleccions del 28 d'abril, on van perdre 3 dels 4 diputats respecte als comicis de 2016, als quals van concórrer en companyia de Podem. Ivorra espera que la representació del partit incremente en aquestes eleccions, no en va tenen el polític millor valorat de l'estat. A més recorda l'elevat preu en matèria de vots que ha pagat la formació per tenir l'escó de Joan Baldoví, més de 170.000 vots recorda el líder de Compromís Alcoi, "mentre que en altres comunitats autònomes hi han partits amb 40.000 vots que han assolit representació".