El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Què significa que el turisme siga intel·ligent?

Vinga va, que arriba eixa època de l’any que són les vacances i tot el món, al principi, la vivim amb il·lusioneta. Arribar a eixa platja on no es po…

Vinga va, que arriba eixa època de l’any que són les vacances i tot el món, al principi, la vivim amb il·lusioneta. Arribar a eixa platja on no es pot ni aparcar, perquè els cotxes ocupen arena i tot. Intentar divisar des de lluny la Fontana di Trevi, mentre unes masses de gent educadíssima van fotent colzades a dreta i esquerra. O, millor, que just entrant l’aeroport s’anuncie una «vaga Ryanair». Tot fantàstic.

(Clar, no tot el món opta per estes coses o similars. Hi ha qui les vacances les entén des del prisma de la «pau i tranquil·litat» i per això també podem decidir anar algun dia a la piscina de l’amic, o familiar. Quedar-nos en casa en agost -quan Alcoi es converteix en una ciutat balneari-. O bé, tindre la santíssima sort de poder viatjar quan no ho fa ningú).

Anem a reconéixer-ho; la gent de vacances som insofribles. Calor, espentons, preus desorbitats... i tot i això, pareix que hi haja un gust especial per no poder dinar a l’hora si no es té una reserva feta amb molt antelació; fer cues espantosament llargues en el «Tutuki Splash»; o passejar per algun lloc emblemàtic que sol estar darrere de mig milió de persones.

I és que som la gent qui ho «embrutem» tot amb la nostra presència. I no es tracta de negar la importància del turisme ni de fer turisme. Viatjar és meravellós (sense ironies), però com en estes societats nostres estem acostumats a fer-ho tot sense planificació a llar plaç, la massificació acaba sent la norma allà on el destí es posa de moda. És per tot això que m’he preguntat, i per la notícia que coneixíem esta setmana sobre la inclusió d’Alcoi en el nivell 3 del Pla DTI de Turisme de la CV, què significa això de «turisme intel·ligent».

Cert que, de moment, Alcoi no pareix que tinga a la vista problemes de turiste massiu. Ni ganes. Però per això la notícia implica també que poden fer-se bé les coses. Tenim la sort de ser un poble perdut en mig d’una vall (també ho dic sense ironies) i hem de saber-li’n traure profit. Ho dic d’eixa forma perquè fa uns dies, el New York Times li gastava una putada de les grans a la ciutat de València al recomanar-la com a destinació turística per davant de Barcelona (que està molt massificada). 

Sí, és una putada perquè una cosa és menjar-se un caramelet i una altra el sac sencer: franquícies de merda ocupant tot el centre de la ciutat (i milers de turistes buscant els «llocs autèntics» on poder menjar «pael·la», creient que encara existeix això de l’autenticitat), pisos i més pisos Airbnb (mentre milers de veïns veuen com es desorbiten els lloguers i els carrers es converteixen en una fira 24 hores al dia), i el sentiment de no saber ni on estàs (perquè eixa és una de les coses de les que no parla ningú quan la massificació desfigura una ciutat).

Turisme? Sí. Intel·ligent? Per damunt de tot.