El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Qui, com i quan està cridat a fer la vaga del 8 de març?

Imatge lliure. Qui i com està convocat a la vaga del 8 de març? Dia de la Dona
Hi ha diferents tipus de convocatòries de vaga que no són excloents, sinó que donen diferents oportunitats de sumar-se a la reivindicació

Es pot fer una vaga completa de 24 hores, i a la que donen suport, CGT, Intersindical Valenciana i CNT. Si parar 24 hores és complicat, també es pot fer una parada de dos hores dins del torn corresponent. Però no sols és una reivindicació de les dones treballadores: també es convoca una vaga estudiantil, altra de consum, i una última de cures. L'objectiu últim és visibilitzar i fer latent el pes de les dones en el món laboral i social.

Els diferents sindicats i gran part dels partits polítics secunden les parades convocades per al 8 de març, dia de la Dona. Hi ha diferents tipus de convocatòries que no són excloents, sinó que els sindicats han posat sobre la taula un ventall de possibilitats per tal d'afavorir la participació de totes les dones en aquesta vaga. Així, CGT, Intersindical Valenciana i CNT convoquen una vaga de 24 hores en tots els sectors. Per la seua banda, CCOO i UGT convoquen parades de dos hores en tres moments diferents. Però la parada no és tan sols per a les dones treballadores, sinó que es convoca també vaga estudiantil, de cures, i de consum. Els homes no estan exclosos de la convocatòria, tot i que se'ls anima a participar d'altres maneres perquè, segons els col·lectius convocants, l'objectiu és visibilitzar a la dona i l'espai que ocupa tant en el món laboral com social. Des del col·lectiu madrileny d'homes AHIGE han difós un llistat de mesures que els homes poden prendre per a donar suport a les reivindicacions del 8 de març.

Des dels sindicats asseguren que la vaga, tant la de 24 hores com les parades parcials, són totalment legals i estan sol·licitades al Ministeri de Treball. Així les coses, cap treballador pot rebre represàlies o sancions per fer la parada, més enllà de la part de sou que es descompta, com en totes les vagues.

 

Vagues convocades

Per una banda està la vaga de 24 hores, convocada per CGT, Intersindical Valenciana i CNT. Davant els dubtes que han sorgit, des de CNT han editat una guia sindical laboral per a la vaga feminista.

I per altra banda tenim les parades de dos hores, convocades per CCOO i UGT. Es pot triar entre els diferents horaris depenent del torn de treball que es tinga: d'11,30 a 13,30; de 16 a 18 hores; o les dos primeres hores del torn de nit.

Però a més de la convocatòria de vaga laboral, també s'anima a les dones a fer altres tres tipus d'accions que visibilitzen la importància de la dona en diferents sectors. Potser una de les més cridaneres és la 'vaga de cures', i en la que es demana a les dones que durant un parell d'hores canvien de rol en casa i no siguen elles les que s'encarreguen de tasques familiars. Des del col·lectiu 8 de març expliquen que "el treball domèstic i de cures que fem les dones és imprescindible per al sosteniment de la vida. Que sovint siga gratuït o estiga devaluat és una trampa per al desenvolupament del capitalisme". Amb la vaga es vol donar visibilitat "a un treball que ningú vol reconéixer, ja siga a la llar, mal pagat o com a economia submergida", i es reivindica que siga reconegut "com un bé social de primer ordre, i exigim la redistribució d'aquest tipus de tasques". A més de la vaga de cures es convoca una 'vaga estudiantil', per comprovar quin és el pes de les dones a les aules o entre el professorat; i una 'vaga de consum' en la que l'objectiu és reflexionar sobre la despesa que es fa cada dia, quina part d'ella és necessària i quina es fa sota altres aspectes, com la pressió estètica que té la dona.

Espanya és tan sols un dels més de 40 països que s'han sumat a la vaga feminista del 8 de març. Serà el primer any que participa en la convocatòria, que naix de l'Argentina i on ja serà el tercer any de vaga feminista. En l'àmbit internacional la iniciativa sorgeix de la Plataforma #Nos Paramos, i en Espanya la coordina la comissió del 8M. Això si, cal tindre en compte que els col·lectius de dones fan la crida, però la vaga com a tal tan sols la poden convocar els sindicats.

 

Ens parem per a moure'ns. Moltes més activitats el dia 8 de març

La convocatòria de vaga és tan sols una de les activitats amb les quals es vol celebrar el 8 de març. Recordem que tant a Alcoi com a Cocentaina es llegirà un manifest al migdia. En el cas d'Alcoi, en acabar el manifest es farà una volta als ponts, i després dinar popular a la Glorieta. A Cocentaina serà abans del manifest quan es farà un cercavila amb cassoles i culleres per a fer soroll, i que acabarà a la plaça de la Vila.

A més dels dos actes centrals a Alcoi i Cocentaina, hi ha un fum d'activitats pel dia de la Dona, Per exemple, el Jazz Club el Mussol ens proposa el concert de 'Semilla Negra', amb la veu de Cristina Blasco. I a la UNESCO tenim el cicle de cinema dedicat a les dones, a partir de l'11 de març. El dia 20 de març la UNESCO també acollirà la conferència 'Parlem de feminisme' amb Elena Simón.

Altra cita indispensable és la setena cursa universitària de la dona, que recorrerà 1,6 quilòmetres per la ciutat. Serà aquest dimecres 7 de març a partir de les 10 hores, amb eixida del campus d'Alcoi de la UPV. I divendres 9 de març tenim la trotada nocturna, a les 21 hores des del centre esportiu Eduardo Latorre.

Açò és tan sols un resum de la gran varietat d'activitats entre xarrades, exposicions, projeccions i cites que s'organitzen per a commemorar el dia de la Dona aquest 8 de març.