El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Qui era Virginia Soler? Ho podràs descobrir en l'exposició especial per la Setmana Modernista

Virginia Soler, en imatge facilitada pel CAEHA

Es recrearà part de la seua consulta mèdica, amb material de l'època, i textos sobre els seus èxits i entrebancs. Es podrà visitar a la planta superior de l'edifici del Viaducte durant la Setmana Modernista, i s'oferiran tres visites guiades amb explicacions.

Cada any la Setmana Modernista pren com a protagonista un personatge alcoià de l'època, i enguany tot se centra en Virginia Soler, la primera dona inscrita en el Col·legi de Metges d'Alacant.

Virginia Soler va nàixer a Alcoi l'any 1883. Formava part d'una família humil que li van donar el seu suport per a estudiar medicina a Barcelona, no debades Virginia necessitava l'autorització paterna per acudir a la facultat. Va traure la carrera de medicina amb unes notes excel·lents i es convertia en la primera metgessa alcoiana, i la primera que s'inscrivia en el registre provincial de metges.

Tot açò són tan sols pinzellades de la vida de Virginia Soler, oferides per l'historiador del CAEHA Àngel Beneito, qui juntament amb la UPV i l'Ajuntament d'Alcoi han preparat una exposició especial per a donar a conéixer a tota la ciutadania la història de la metgessa alcoiana.

En una sala de la planta superior de l'Edifici del Viaducte de la UPV es recrearà la consulta mèdica de Virginia Soler, amb aparells mèdics de l'època i llibres de l'autora, "per tal de recrear l'ambient en què es movia", explica Àngel Beneito. També hi haurà panells amb textos informatius sobre la vida de Virginia Soler, els seus èxits i els entrebancs que va trobar per a estudiar en una època "quan els estudis universitaris estaven restringits a homes amb poder adquisitiu". L'exposició també s'endinsa en l'activitat científica i la tasca mèdica que va exercir.

L'exposició s'inaugurarà dilluns 18 de setembre a les 19:30, i es podrà visitar durant tota la Setmana Modernista. Hi haurà tres visites guiades i amb explicacions: dimarts a les 18:30, i dimecres i dijous a les 19 hores.

El material mèdic és una donació de la família del metge Salvador Carmona, i després de l'exposició de Virginia Soler la intenció és deixar-lo a l'edifici del Viaducte com una mostra permanent relacionada amb l'antic Hospital Suec-Noruec que també va operar en l'edifici.