El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Quin aire respirem a Alcoi? Xarrada informativa sobre la contaminació per ozó al nostre territori

Ecologistes en Acció i la Colla la Carrasca alerten dels alts nivells de contaminació per ozó troposfèric. Xarrada informativa el pròxim 10 de maig al Casal Ovidi Montllor d'Alcoi

Ecologistes en Acció denuncia que la contaminació per ozó troposfèric genera les mateixes morts prematures que els accidents de trànsit. Asseguren a més que el territori valencià és una de les zones més afectades, i reclamen plans de millora de la qualitat de l'aire. De tot açò i molt més es parlarà en una xarrada informativa organitzada per Ecologistes en Acció i la Colla la Carrasca a Alcoi.

La Colla Ecologista La Carrasca fa temps que alerta dels alts nivells d'ozó troposfèric a la ciutat d'Alcoi, que sobrepassen els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut. Són elevats i tòxics tant per a la vegetació de les nostres comarques com per a les persones que el respiren. Ara se sumen a la campanya d'Ecologistes en Acció que porta per tot el territori valencià diferents accions d'informació i conscienciació. En el cas d'Alcoi serà una xarrada el pròxim 10 de maig, a les 19,30 hores, al Casal Ovidi Montllor.

Mabel Parra, responsable de la campanya informativa d'Ecologistes en Acció, explica que l'ozó troposfèric "va causar l'any 2014 més de 14.000 morts prematures a Europa, 1.600 d'aquestes a Espanya, les mateixes que els accidents de trànsit". És conegut com a 'ozó dolent' per diferenciar-lo de l'ozó de l'estratosfera que ens protegeix de la radiació ultraviolada, i afecta més a les zones obertes que als nuclis urbans. El vent arrossega les emissions del trànsit i indústries a camp obert, on reacciona amb l'ozó, "especialment en les vesprades assolellades de la primavera i l'estiu, quan les elevades temperatures activen la seua formació i acumulació en nivells perillosos per a la salut, per la reacció química entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries".

Els elevats nivells d'ozó troposfèric generen irritació dels ulls i de les vies respiratòries, així com una reducció de la funció pulmonar o l'increment de risc en malalties respiratòries agudes. També és tòxic per a la vegetació, tant dels boscos com dels cultius. Ecologistes en Acció alerta a més que el País Valencià és "un dels territoris de l'Estat espanyol més perjudicats" i insten la Generalitat Valenciana a redactar plans de millora de la qualitat de l'aire.