El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Radiografia del despoblament a l'Alcoià-Comtat

Les nostres comarques, Imatge d'Ivan Balaguer.

Dades treballades a partir de la publicació demogràfica de l'Institut Nacional d'Estadística. Tot i que les últimes dades s'han publicat recentment, les xifres són de l'1 de gener del 2020. Caldrà vore com ha afectat aquest atípic 2020 a la població comarcal.

Les nostres comarques comprenen 32 pobles, i un terç d'ells té menys de 200 habitants. El 95 per cent de tota la població comarcal viu als 9 municipis més grans. A la resta, 23 pobles tots amb menys de mil habitants, la població s'ha reduït en conjunt un 10 per cent en les últimes dos dècades.

La lluita contra el despoblament està en marxa des de fa temps, però de moment no es veuen els resultats. En els últims vint anys les nostres comarques han crescut en població, un 5,7 per cent més, però no ha sigut gràcies als pobles, on la població en conjunt descendeix de manera constant. 

Les nostres comarques compten amb 32 municipis. 9 d'ells tenen més de mil habitants i concentren el 95 per cent de la població. Són, de major a menor població: Alcoi, Ibi, Cocentaina, Castalla, Muro, Onil, Banyeres, Tibi i Beniarrés. Aquests 9 municipis més grans concentraren el creixement de població en la primera dècada del segle 21, quasi un 9 per cent en conjunt. Però amb la crisi del 2008 va canviar la tendència, i en l'última dècada, del 2010 al 2020, aquests 9 municipis han perdut el 2 per cent de la població. Sembla que la tendència canvia, però molt lleugerament, amb un increment del 0,7 per cent durant 2019.

Però la pèrdua als pobles més xicotets continua sent constant. Els 23 municipis de les comarques que tenen menys de 1.000 habitants han reduït, en conjunt, el 10 per cent de la seua població en els últims 20 anys. El descens va ser més lleuger en la primera dècada, però es va intensificar a partir del 2008. Tan sols en els últims 5 anys el descens ha sigut del 5,7 per cent.

No tots els municipis es veuen igualment afectats. Al llarg del 2019, i seguint amb els 23 pobles amb menys de mil habitants, 14 han vist com descendia la seua població. En la majoria dels casos són descensos de menys de 5 persones, excepte alguns pobles, com Penàguila, que baixa en 23 veïns; Tollos, on el descens és de 22; Benimarfull registra 13 menys; Planes 11; i Gorga 8. Un incís: Tollos, amb el descens registrat en 2019, es converteix en el poble més menut de la comarca, amb tan sols 35 habitants, i passa per davant a Famorca, amb 45 veïns.

L'Alqueria d'Asnar és l'únic municipi que ha mantingut la mateixa xifra de població al llarg del 2019. I 8 pobles han vist com la seua població creixia. Cert que ha crescut poc, entre 1 i 5 habitants per poble, excepte a Gaianes, on han sumat 27 veïns, l'increment més gran. Però malgrat l'esforç dels municipis, els comptes no ixen positius. Al llarg del 2019 els pobles han guanyat 49 veïns, però han perdut el doble, 103.

A hores d'ara, 11 municipis de les comarques, és a dir, un terç del total, tenen menys de 200 habitants. I cinc d'ells estan a punt de baixar del centenar.

Font: INE

La lluita contra el despoblament continua i és cert que està implantada en l'agenda de totes les entitats i institucions. Els pobles s'uneixen per demanar més serveis, o per buscar altres vies per atraure persones. També arriben inversions tant de la Diputació com de la Generalitat o el Govern Central. Les patronals comarcals organitzen jornades de debat, i fins i tot els ecologistes aporten les seues propostes. L'esforç de tots ha aconseguit frenar un poc el descens, però encara molts pobles de les nostres comarques continuen en seriós risc de despoblament.