El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ray Loriga, Manuel Rivas o Xavier Aliaga, alguns dels noms que estaran presents en la festa del llibre de Muro

D'esquerra a dreta: Carmina Prats (tècnica Biblioteca), Sergi Silvestre (regidor de turisme), Jacqueline Cerdá (alcaldessa de Muro) i Mari Carmen Vilaplana (de l'IES Serra Mariola)
Del 6 al 16 de juny Muro es converteix en l'epicentre de les lletres i els llibres amb conferències, exposicions, tallers, música o teatre

"La festa del llibre va més enllà de la lectura, és la implicació de tot un poble". Aquestes paraules de Carmina Prats, tècnica de la biblioteca de Muro, són la raó de l'èxit de la Festa del Llibre de Muro, que enguany compleix 23 anys i ho fa sota el nom el ziga-zaga@llig. I enguany, com no podia ser d'altra manera, comptarem amb la visita de coneguts escriptors com Ray Loriga, Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Manuel Rivas, Manuel Pérez Berenguer i Josep Antoni Fluixà.

Com cada any, Muro ens ofereix la possibilitat de gaudir de la cultura i del poble amb la Festa del Llibre, Tindrà lloc del 6 al 16 de juny, i comptarà amb conferències de reconeguts escriptors, però també amb exposicions, música, teatre i tallers. El regidor de cultura Sergi Silvestre diu que es tracta de potenciar la "creativitat, reflexió, distracció, vivències que ens porta la lectura"; i reivindica "la importància de la formació cultural, una inversió per a fer aquesta societat més humanística, humanament millor".

Obrirà les conferències l'escriptor i periodista murer Manuel Pérez Berenguer, autor de diverses obres teatrals com Hòmens de palla, dies de vent; o sainets com Tot per la Festa. Serà el 7 de juny quan parle del 'Teatre: el misteri d'un joc molt perillós'. L'11 de juny serà el gallec Manuel Rivas, conegut per les històries en la que es basaren les pel·lícules La lengua de las Mariposas o El lápiz del Carpintero, i que oferirà una xarrada de fort contingut social i actual sota el títol 'Contra todo esto'. Després el torn de dos valencians: el 12 de juny Manuel Baixauli oferirà la conferència 'Multiplicar la vida'; i el 13 de juny Xavier Aliaga parlarà de la 'Creació literària: com es construeix una novel·la?'. Les conferències les tancarà l'escriptor i guionista Ray Loriga, amb la xarrada 'La línia de sombra'. El guionista de Carne Trémula farà en Muro la seua personal visió crítica i reflexiva del sistema.

Però no es tracta d'una fira del llibre a l'ús, sinó que com diu la tècnica de la biblioteca, Carmina Prats, "la festa del llibre va més enllà de la lectura, és la implicació de tot un poble". I hi ha també tallers, exposicions, música o teatre. Cal destacar la implicació dels centres educatius, que treballen al llarg de l'any en aquesta festa. Per exemple, des de l'IES Serra Mariola preparen diverses exposicions. Una d'elles es titula 'L'arbre de les dones' i s'exposarà en algun lloc del pas del municipi. Com explica Mari Carmen Vilaplana, professora del centre, les fulles de l'arbre arrepleguen la vida descrita de dones, "mares, amigues, familiars, però també dones importants de la història". També des dels col·legis Montcabrer i Bracal preparen activitats i tallers de lectura. Tots en el municipi participen d'una manera activa o lectora, i per això ja són 23 anys d'aquesta cita que s'ha convertit en un referent cultural de l'estiu.

La mostra de les llibreries, el concurs de literatura infantil i juvenil, accions d'animació lectora, el teatre amb 'La Motxilla' o la música amb 'Les nuits rouges', són tan sols algunes de les altres activitats previstes. Consulta la programació completa de la Festa del Llibre de Muro ací a la dreta, com a documents adjunts.

 

Una festa del llibre que lliga passat i futur

L'edició d'enguany porta per nom ziga-zaga@llig.com, com explica Carmina Prats, "un títol que siga corda que lligue totes les activitats, i que recupere paraules que no s'utilitzen sovint". Ziga-zaga és la línia trencada en forma de zeta que recorda als primers traços en els quaderns Rubio quan apreníem a escriure. L'arrova ens porta al domini, l'imperatiu de llegir. Carmina Prats ho explica molt bé en aquest article.

Pel que fa al cartell, és obra del murer Alex Llopis, i segons explica Sergi Silvestre, "vincula passat, present i futur de l'escriptor i del lector". En ell es pot vore en una part el paper i les línies de cal·ligrafia, tornant a la idea de la ziga-zaga; i en l'altra part un llibre electrònic del model que es lloga a la biblioteca municipal.

Tot i que les activitats centrals no tindran lloc fins a juny, aquest mateix divendres 27 d'abril ja es pot gaudir d'un primer taller d'animació lectora a càrrec de Josep Antoni Fluixà, sota el nom 'Xiquets lectors, adults lectors', i que oferirà estratègies per convertir els joves en grans lectors.