El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Rebel·lió de les festes de la UNDEF pel preu de la pólvora dels Moros i Cristians

Cartell de festes de Sant Blai

Moltes festes de les comarques no han tingut pólvora o han hagut de pagar el doble que l'any anterior per a celebrar els alardos.

Una cinquantena de poblacions de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Castella-La Manxa, han alçat la veu per protestar pel que consideren una situació dramàtica que està afectant un acte patrimonial de les Festes de Moros i Cristians com els alardos. Protesten pel preu de la pólvora i demanen solucions perquè no torne a passar el d'enguany; que moltes festivitats s'han quedat sense arcabusseria.

Després de mobilitzar-se al voltant de la Federació de Festes de Moros i Cristians (UNDEF), i de convocar una roda de premsa, més de 50 municipis que celebren Moros han protestat enèrgicament perquè veuen perillar els actes d'arcabusseria. De fet, diuen textualment que "estan vivint una situació que produeix un enorme perjudici sobre unes festes que constitueixen un patrimoni cultural sense parangó".

A les propostes s'uneixen pobles de totes aquestes comunitats, i poblacions com ara Ontinyent, Aielo de Malferit, Biar o Xixona. Protestem perquè el preu de la pólvora pràcticament s'ha duplicat en l'últim any i perquè la tramitació per a obtindre-la s'ha fet molt més complexa. El servei de subministrament és molt deficient i per això, presentaran escrits i queixes tant a l'empresa que comercialitza la pólvora com ara al Ministeri d'Indústria.