El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Reig Pla (bisbe de Cocentaina), sobre l'eutanàsia: "Ningú es pot demanar aquest gest homicida per a si mateix o per a altres"

Reig Pla/WEB
  • "Les meues reflexions des de la fe i amb un plantejament objectiu no persegueixen més que col·laborar a «despertar del somni» (Rom 13, 11) que provoca la cultura nihilista que ens embolica i ens guia cap al no-res, sense cap port on poder descansar".

"Traspassar línies roges", "Gest homicida". "violació de la llei de Déu2. Són algunes de les reflexions i idees que el bisbe de Cocentaina, Juan Antonio Reig Pla pronuncia en una carta pública referent a l'Eutanàsia i que uneix a les seues opinions sobre l'homosexualitat i l'avortament.

"Cruzar otra línea roja, ¿Una muerte digna?. Carta pastoral de Juan Antonio Reig, Bisbe d'Alcalà d'Henares. És la missiva que el rector nascut a Coentaina llança al món per mitjà del seu web i que no té desperdici. La carta, de 16 pagines, diu coses com que "l'Eutanasia constitueix sempre una greu violació de la llei de Déu, com a eliminació deliberada i moralment inacceptable d'una persona humana".

El bisbe, que mai s'amaga de dir les coses conforme les pensa, afirma que "La mort voluntària, és a dir, el suïcidi és, per consegüent, tan inacceptable com l'homicidi; semblant acció constitueix en efecte, per part de l'home, el rebuig de la sobirania de Déu i del seu designi d'amor".

Per a Reig Pla, segons la doctrina cristiana, el dolor, sobretot el dels últims moments de la vida, assumeix un significat particular en el pla salvífic de Déu; en efecte, és una participació en la passió de Crist i una unió amb el sacrifici redemptor que Ell ha oferit en obediència a la voluntat del Pare. "No deu doncs meravellar si alguns cristians desitgen moderar l'ús dels analgèsics, per a acceptar voluntàriament almenys una part dels seus sofriments i associar-se així de manera conscient als sofriments de Crist crucificat."

Gest homicida

Juan Antonio Reig qualifica d'homicidi l'Eutanasia i ho argumenta en els escrits sagrats. Així comenta que "ningú a més pot demanar aquest gest homicida per a si mateix o per a altres confiats a la seua responsabilitat ni pot consentir-lo explícita o implícitament. Les meues reflexions des de la fe i amb un plantejament objectiu no persegueixen més que col·laborar a «despertar del somni» (*Rom 13, 11) que provoca la cultura nihilista que ens
embolica i ens guia cap al no-res, sense cap port on poder descansar".

Traspassar una línea roja

Reig enumera dos temes que li produeixen un dolor interior particular que l'impedeix callar o mirar cap a un altre costat: l'afirmar l'avortament com un dret i l'afavorir l'eutanàsia, encara que siga de manera subreptícia. Diu que, "amb els dos temes - encara que no són els únics - travessem la línia roja de la sociabilitat que ha d'estar presidida pel bé comú i la “caritat-solidaritat”. Sense el respecte a la vida naixent i a la vida necessitada de socors i terminal estem soscavant els fonaments de l'anomenat Estat de dret.".