El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Repassem el panorama polític de la comarca a 24 hores de la investidura en els ajuntaments

La vara de batlle, l'element més cobdiciat durant la investidura dels ajuntaments.

Aquest dissabte 15 de juny es constitueixen les corporacions municipals als pobles de tot el país, i en ARAMULTIMÈDIA hem volgut fer un repàs de la situació en les principals ciutats de les nostres comarques. Després que una tercera part dels municipis de l'Alcoià-Comtat haja canviat de color amb la cita electoral del passat 26 de maig, ara és el moment de definir la configuració dels ajuntaments per als pròxims quatre anys.

En Alcoi ningú posa en dubte que serà el PSOE qui governe, i ho farà en solitari gràcies als seus 12 regidors (a un de la majoria absoluta)Toni Francés podrà governar 4 anys més en allò que pareix la legislatura més plàcida de la seua carrera com a alcalde. No obstant això, una de les primeres coses que haurà de definir és el repartiment final de dedicacions exclusives i càrrecs de confiança, ja que algun partit ha fet veure el seu malestar després de la primera proposta presentada pels socialistes.

A la capital del Comtat l'escenari és quasi calcat, ja que els socialistes s'han quedat a un sol regidor de la majoria absoluta. Mireia Estepa podrà ampliar durant 4 anys més l'hegemonia socialista a Cocentaina, la qual ja supera les tres dècades. La voluntat dels socialistes és governar en minoria, com ja feren durant la darrera legislatura, i buscar pactes amb posterioritat a la investidura.

A la localitat de Muro la governabilitat serà un poc més complexa, a causa del repartiment de forces entre els 5 partits polítics amb representació. Compromís és el partit més votat, i amb 4 regidors optarà a l'alcaldia amb Vicent Molina. No obstant això, necessita el suport d'alguna altra força per a assegurar-se la vara de Batlle, i el Partit Socialista (2 regidors) podria ser en aquest cas el soci de govern més viable. El dubte serà conèixer què fan la resta de forces (PP, EU i Ciutadans) entre els quals sumen 7 regidors i podrien desbancar de l'alcaldia a Compromís després de 20 anys de govern.

El municipi on la situació pareix més clara és Ibi, on el popular Rafael Serralta repetirà en l'alcaldia després d'haver assolit la majoria absoluta. 11 regidors tindrà el PP durant aquesta legislatura, els justos per a governar plàcidament els pròxims 4 anys i perquè Serralta siga investit batlle.

Tampoc hi ha dubtes a Banyeres, on Compromís ha superat la barrera de la majoria absoluta gràcies als seus 8 regidors. Així doncs, Josep Sempere continuarà sent alcalde 4 anys, i ho farà sense dependre del suport de cap altre partit per a ser investit.

En Xixona tot apunta a que el PSPV d'Isabel López reeditarà govern en solitari. Encara que la formació ha cedit un regidor respecte a l'anterior legislatura (de 6 a 5), la negativa de Compromís a pactar amb PP i Ciutadans permet que els socialistes puguen governar ells a soles, encara que amb una minoria que els obligarà a buscar acords puntuals al llarg de la pròxima legislatura.