El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Resolt el robatori d'uns cadells de gossos a Banyeres a través de l'ADN

Hi ha 4 que encara continuen desapareguts.

La Guàrdia Civil ha procedit a la detenció del venedor del cadell, per ser el presumpte autor d'un delicte de robatori amb força en les coses i un delicte d'estafa.

El detingut, un espanyol de 27 anys de Cocentaina, ja ha sigut posat a la disposició de l'autoritat judicial, qui ha decretat la seua llibertat amb càrrecs, a l'espera de judici.

La Guàrdia Civil ha esclarit el robatori de cadells de gossos de la raça American Staffordshire Terrier. El més cridaner d'aquest cas és que s'ha resolt gràcies a un mètode pioner a la província, com són les mostres d'ADN. Cal destacar que dels 5 cadells furtats, encara queden 4 desapareguts, segons informa la Guàrdia Civil. La investigació continua oberta.

Tot va començar a finals de 2019 quan la Guàrdia Civil va rebre una denúncia en la qual el perjudicat manifestava que havia patit un robatori en la seua parcel·la de Banyeres. Van furtar 5 cadells d'una raça considerada com a potencialment perillosa que en el mercat té un cost d'entre 400 i 600 euros per cadell. Ningú sabia qui havia sigut el lladre o lladres.


Els agents de l'Equip ROCA de la Guàrdia Civil d'Ibi es van fer càrrec immediatament de la investigació. Aquests animals, de 20 dies de vida, encara no havien sigut deslletats, per la qual cosa, separar-los de la mare podia suposar, a més, un greu risc per a les seues curtes vides.

Pel fet que el robatori es va produir en dates nadalenques, una de les línies d'investigació que van prendre els agents va ser el fet que els cadells pogueren ser oferits en el mercat negre, com a possible regal de nadal, per la qual cosa van decidir alertar al Col·legi de Veterinaris d'Alacant.

Fruit d'aqueixa gestió, a la fi de gener de 2020, un centre veterinari d'Alcoi va alertar que un client s'havia personat amb una gosseta que, atenent la seua curta edat, raça i morfologia, podria ser una de les cinc robades. Gràcies a eixa informació, es va esbrinar que la persona que va acudir a la clínica, li va comprar la gosseta a un jove, que li va assegurar que l'animal era d'ell i pel qual li va pagar 200 euros.

Mostrada la gossa en qüestió al seu amo, aquest va manifestar als agents que podria tractar-se d'un dels seus animals, encara que no podia assegurar-lo, pel fet que, evidentment, la gossa havia crescut.

Quan semblava que la investigació havia arribat a un punt mort, els agents de l'Equip ROCA d'Ibi es van plantejar una idea que, fins llavors, no s'havia dut a terme a la província d'Alacant: van prendre mostres de saliva, tant de la gossa localitzada com dels pares i les van enviar al Departament de Medi Ambient del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil, situat a Madrid. Els agents investigadors van rebre el resultat d'aquest informe genètic, el qual va determinar la compatibilitat genealògica entre les diferents mostres analitzades confirmant que la gosseta localitzada a Alcoi efectivament era un dels cinc cadells sostret a Banyeres.Per tot això, la Guàrdia Civil ha procedit a la detenció del venedor del cadell, per ser el presumpte autor d'un delicte de robatori amb força en les coses i un delicte d'estafa, en haver venut la gossa com si anara de la seua propietat quan, realment, havia sigut sostreta a un tercer.

El detingut, un espanyol de 27 anys de Cocentaina, ja ha sigut posat a la disposició de l'autoritat judicial, qui ha decretat la seua llibertat amb càrrecs, a l'espera de judici. La investigació continua oberta per a esclarir el parador dels quatre cadells restants que, segons la Guàrdia Civil, continuen desapareguts.