El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Restaurat el pedestal del Sant Jordi eqüestre d'Alcoi

Restauració / ASJ - Estudios Cyan
  • És una peça de gran valor historic i artístic que data de 1940.

L'Associació de Sant Jordi (ASJ) ha iniciat els treballs de conservació i restauració d'una peça fonamental de 'Nostra Festa' com és la base sobre la qual està de la imatge de Sant Jordi eqüestre. La peça es troba en "bon estat", segons l'ASJ i els treballs se centren en les pèrdues de detalls de l'ornamentació.

L'estament fester ha iniciat els treballs d'aquesta peça de 1940. Andrea Sanz, restauradora alcoiana i fundadora de 'HANZZ Conservación y Restauración', és l'encarregada dels treballs per tal de tornar la visió estètica i històrica, utilitzant tractaments respectuosos i sense alterar l'aspecte original.

La intervenció es basa en tractaments tradicionals per a assegurar l'estabilitat i coherència entre els afegits i per a una millor preservació en el temps. La reposició en fusta és a càrrec de Vicent Reig - "Borumballes" en els casos que necessita un major detall en la talla i, a continuació, es prepara la superfície amb tècniques tradicionals de daurat, tal com es va fer en el seu moment pel taller Royo - Rabasa de València.

Segons l'ASJ, amb l'inici de la restauració, "s'aprecien totes les alteracions patides al llarg del temps i com han afectat", com l'atac del corcó.

Història i actualitat

L'emblemàtica estructura va ser un encàrrec al taller Royo - Rabasa, la signatura del qual es troba en perfecte estat de conservació en la part interior de la peanya, a ambdós costats.

En 2021, Andrea Sanz és l'encarregada d'aquests treballs. És llicenciada en Belles Arts per la UPV, on va realitzar un màster en Conservació i Restauració del Patrimoni Cultural, i va participar com a part de l'equip investigador de restauració i conservació en diversos projectes de cooperació internacional per al desenvolupament en països com l'Equador i Guatemala, centrats en l'arqueologia terrestre.

En finalitzar els seus estudis, va gaudir de diverses beques de formació en els departaments especialitzats en restauració d'arqueologia, de pintura mural i d'escultura per al MARQ (Museu Arqueològic d'Alacant) i a continuació per a la Diputació de Castelló. Actualment dirigeix l'Àrea de Conservació i Restauració del Patrimoni Cultural Subaquàtic de l'IBEAM (Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima).