El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Restaurat el pou de neu del Barber a Ibi

Imatges facilitades per Miguel Louis Cereceda, de la Universitat d'Alacant.

Un grup d'investigació de la Universitat d'Alacant ultima la restauració d'aquest pou de neu, que deixa a la vista de tots una gran cúpula de 9 metres de diàmetre. Els treballs continuen per consolidar els edificis annexos i museïtzar la zona amb panells informatius. 

El Grup d'investigació GIRA de la Universitat d'Alacant, centrat en restauracions arquitectòniques, ultima aquest mes de març les obres al pou de neu del Barber, a un dels vessants del Menejador. El projecte de restauració es va iniciar en abril del 2019, i les obres, a càrrec de l'empresa ARKO 10, en el mes de novembre.

Amb les actuacions, s'ha assegurat l'estructura del pou, s'han recompost els elements en runes o clevills, i s'ha retirat la terra sobre la cúpula per recuperar, en la mesura dels possibles, la seua imatge original. Ara es pot gaudir de nou de la seua cúpula interior de 9 metres de diàmetre, abans plena de clevills "de gallons de taronja". Algun d'aquests clavills, malgrat que el mur presenta un gruix considerable, deixava passar fins i tot la llum, "situació que els confereix una gravetat especial".

Interior de la cúpula

 


Al llarg d'aquests mesos d'actuacions han anat descobrint l'estructura original, i adaptant els treballs per a respectar-la. Així, per exemple, s'havien projectat teules, "però els treballs arqueològics van demostrar que no en va tenir mai, i els escalons formats amb pedres ixents demostren que era accessible per a ser reparada". També s'havia acumulat molta terra a la gelera, "es devia col·locar quan van aparéixer els clevills, i és una manera de ficar càrrega en els renyons perquè la cúpula no es bade. Quan es va eliminar aquesta terra es va observar la forma acampanada de la cúpula, solució molt intel·ligent, ja que així transmet molt millor les càrregues als murs, i per aquest motiu s'ha decidit potenciar aquesta imatge".

I ara continuen els treballs en tot l'entorn. Volen construir una plataforma que permeta veure l'interior, "amb la magnífica execució de la cúpula i la gran profunditat de la cava". I també es treballa per consolidar els edificis annexos: una caseta de treballadors i el pesebre de les mules. Posteriorment, es podrà museïtzar tot el conjunt amb panells informatius.

Estat actual del pesebre de les mules


El pou del Barber es troba en un dels vessants del Menejador, dins del parc natural de la Font Roja i en el terme municipal d'Ibi. Es pot accedir per la carretera de Banyeres, travessant el barranc dels Molins i per una pista de terra. Està a una altitud de 1.030 metres sobre el nivell del mar, zona on antigament s'acumulava molta neu.

El projecte de restauració està dirigit pel catedràtic en Construccions Arquitectòniques Miguel Louis Cereceda, i tot el procés ha estat supervisat per la direcció tècnica de l'arqueòloga Ruth Falcó Martí.