El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Retirada la prohibició extraordinària de cremes, però amb condicions

Una de les columnes de fum que es veien aquest matí del 31 de gener, una vegada retirada la prohibició de cremes. Cal estar molt alerta
El parc de la Font Roja ja ofereix la possibilitat de triturar les podes en lloc de cremar-les

La crema s'ha de fer des de la matinada fins a les 13,30 hores, i sempre que el risc d'incendi siga d'1. Aquest 31 de gener ja s'han vist moltes columnes de foc en l'horitzó de les nostres comarques, i cal estar alerta perquè són un risc potencial per a incendis si es descontrolen. En el parc de la Font Roja ja ofereixen als propietaris la possibilitat de triturar les podes en lloc de cremar-les.

Aquest 31 de gener s'ha alçat la prohibició de fer cremes a menys de 500 metres de terreny forestal, una mesura extraordinària que s'havia pres el passat 6 de gener davant la situació de sequedat de la vegetació. Així, aquest matí s'han pogut vore diverses columnes de fum a l'horitzó de les nostres comarques, i és que hi havia molts agricultors amb necessitat de cremar les restes de poda acumulades d'ametlers o oliveres.

Des de la conselleria d'agricultura expliquen que s'ha pres la decisió "després d'una lleu millora de la situació meteorològica, encara que les condicions d'humitat de la vegetació no han tornat a la normalitat". Tot i això estipulen diverses condicions com ara que les cremes només es poden fer des que ix el sol fins a les 13,30 hores, i només si la preemergència per risc forestal està en el nivell 1. També es recorda que estaran prohibides les cremes en Setmana Santa i Pasqua, concretament entre el Dijous Sant (29 de març) i el dilluns de Sant Vicent (9 d'abril).

Per últim, però el més important, des de conselleria demanen els agricultors que continuen extremant les precaucions. Perquè les cremes descontrolades són molt perilloses. Des dels Bombers de la Muntanya expliquen que tenen vigilants en la serra, i que cadascuna de les cremes que es fa ha d'estar autoritzada, amb l'hora, dia i lloc especificat. A més a més, l'agricultor ha d'estar present, des que s'inicia la crema fins que s'extingeix totalment, ja que és l'encarregat d'avisar a les forces de seguretat i es produeix algun problema.

Així les coses, els pròxims dies, i sobretot el cap de setmana, vorem moltes columnes de fum a les nostres comarques. La nostra zona té parcel·les xicotetes on els propietaris han acumulat moltes restes de poda amb la campanya de l'ametler, ja acabada; o la de l'olivera que ha començat ara. A més a més, amb el risc de xylella fastidiosa (una malaltia que afecta ametlers i oliveres) la crema d'aquestes restes es fa més urgent.

És molt difícil diferenciar, tan sols veient una columna de fum, si correspon a una crema controlada, a una descontrolada, o a qualsevol altre tipus d'incendi. Des d'ACIF ens expliquen que, en principi, una crema controlada té una columna de fum blanca, vertical i estàtica, que no es mou. Quan el fum és negre demostra virulència en el foc o mala combustió. Però no són regles que es complisquen sempre, per la qual cosa no basta en això. Sempre ha d'haver algú al costat d'una crema controlada per evitar problemes, però si veiem un fum sospitós, podem donar alerta a la policia local, que és la que té el llistat de cremes autoritzades i pot comprovar ràpidament si el lloc està en la llista o si ha de donar avís als Bombers.

A més a més des de conselleria recorden que es promouen alternatives a l'ús del foc agrari i d'ací poc "es publicarà una orde d'ajudes per a projectes de cooperació entre ajuntaments, cooperatives o altres actors que organitzen en el seu àmbit territorial sistemes alternatius a la crema de restes". De fet, al parc natural de la Font Roja ja s'ofereix als propietaris de parcel·les la possibilitat de triturar les restes en lloc de cremar-les. També a Ontinyent s'ofereix un servei municipal de trituració per als agricultors.