El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Retiren un eixam de l'Hospital Verge dels Lliris

L'eixam ha sigut retirat per un apicultor.

Una primavera amb molta pluja i una forta floració fa que es concentren abelles en llocs on no era habitual. Si fa pocs dies els Bombers retiraven un eixam en plena plaça d'Espanya, ara un apicultor ho ha fet a l'Hospital Verge dels Lliris.

 

** Atenció, correcció. No són els Bombers qui han retirat aquest eixam sinó un apicultor. Ens han fet saber l'errada i corregim. 

 

Un apicultor ha retirat un eixam d'abelles que s'havia apropat molt a l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi. És una situació peculiar, perquè no és un lloc on habitualment es paren les abelles, igual que va passar fa uns dies quan els Bombers també retiraren un altre eixam d'un arbre a la plaça d'Espanya.

Qui escriu pensava que la proliferació d'abelles en aquests llocs podia tindre relació en el confinament i l'absència de persones al carrer, però José Soler, Bombers especialitzat en abelles, ha explicat ARAMULTIMÈDIA que la raó està més en el fet que hem passat una primavera amb molta pluja i una intensa floració.

Aquest tipus d'eixams no són ruscs ja establits, sinó que són una segregació d'un altre rusc on hi ha hagut una "guerra" entre dos abelles-reina. José Soler explica que la reina que ha perdut ha d'abandonar el rusc i busca un nou espai per a establir-se amb les seues seguidores. En aquest viatge fa "parades tècniques" des d'on les exploradores busquen el lloc ideal, i aquest és el cas tant dels eixams de la plaça d'Espanya i l'Hospital. La grandària d'aquests eixams, malgrat ser el perdedor de la "guerra entre reines", no té per què ser xicotet, sinó que depén de la joventut de reina i la quantitat de feromones que emeta, amb les quals atrau un major nombre d'abelles seguidores. Una reina jove, encara que haja perdut la batalla en el rusc, pot arrossegar darrere de si fins al 70 per cent de totes les abelles.

Els Bombers o apicultors acudeixen a retirar eixams de llocs on puguen suposar una alarma social o provocar dificultat de mobilitat. Després les alliberen en un lloc segur o, si coneixen a l'apicultor propietari, li les tornen. Des dels Bombers recorden que si trobes un eixam, pots avisar tant a un apicultor si tens contacte, o cridar al 112, des d'on ja donaran avís a qui corresponga.