El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Retornar a l'activitat amb cap: les empreses de prevenció de riscos laborals faciliten plans de contingència

Comerç d'Alcoi amb les distàncies delimitades

Si no tens plans de contingència per iniciar l'activitat econòmica, és moment de demanar-ho a la teua empresa de prevenció de riscos laborals.

Tipus de mascaretes, guants, distància amb el company o el client, o fins i tot la possibilitat de fer tests als meus treballadors. Tota empresa ha de comptar amb un pla de contingència per retornar a l'activitat, així que és el moment de contactar amb les empreses de riscos laborals que ja tenim contractades per obligació, i que ens oferisquen eixe assessorament que ha de ser gratuït.

Aquest 4 de maig moltes empreses reactiven la seua activitat, però amb mesures molt concretes de seguretat i higiene. Hi ha molts dubtes perquè cada cas té les seues peculiaritats, però per a això estan les empreses de prevenció de riscos laborals, que dins del contracte obligat que tenen en les empreses entra l'assessorament en casos de risc, com òbviament és aquest, i la preparació d'un pla de contingència de manera gratuïta.

Totes les empreses que tinguen treballadors tenen un contracte de prevenció de riscos laborals al qual acudir ara per a informar-se. En cas de ser autònom, les patronals d'alguns sectors estan facilitant plans de contingència concrets, i si no, es pot informar en una de les empreses de prevenció de riscos que operen en les nostres comarques, com per exemple, Europreven, Valora o Unimat Prevención.

Les empreses són els responsables d'aplicar el pla de contingència que se suggereix des de riscos laborals i fer la inversió necessària, que no té per què ser massa elevada. Però en cap cas l'empresa de prevenció laboral pot cobrar per aquest assessorament, perquè entra dins de la prevenció de riscos.

 

Distància, higiene, mascaretes o test

Estan les mesures generals que ja tots coneixem: teletreballar sempre que siga possible, mantindre 2 metres de distància entre treballadors i clients, i ser escrupolosos amb les mesures d'higiene. En cas de no poder complir aquestes mesures, cal dur mascareta.

Però cada comerç, indústria, local o empresa té les seues peculiaritats i les mesures han de ser concretes. Per exemple, què passa amb els tractaments facials de les consultes d'estètica, que han d'estar a prop i llevar la mascareta del client? O en les indústries amb màquines que han de ser controlades per més d'un treballador? Algunes qüestions encara estan per determinar, però en qualsevol cas les empreses de prevenció consulten de què cal fer en cada situació. També informen sobre el tipus de mascareta per a cada lloc de treball, i recorden que en quasi tots els casos no fa falta comprar mascaretes FFP2 o KN95, que són més cares.

En tot aquest maremàgnum d'informació, la qüestió que més polèmica està generant és la impossibilitat de fer tests massius als treballadors, tot i que ho costege l'empresa, per recomanació expressa de la Conselleria de Sanitat. Des dels serveis de prevenció no entenen la negativa i consideren que seria una bona manera de saber l'estat de tots els treballadors i evitar contagis massius en la tornada a l'activitat. Però no es poden fer de manera massiva a tots els treballadors.

De moment, les empreses de prevenció que mostren interés, aconsegueixen que es faça algun test a treballadors en concret, sempre sota prescripció mèdica. I així, els empresaris poden reaccionar i no incorporar treballadors possiblement contagiats, sempre amb tests costejats per ells.